UPDATE 4: În opinia ministrului Tudorel Toader, „e păcat” să fie distrusă arhiva SIPA, pentru că poate dovedi dreptul la pensie al unor oameni, și, ca urmare, se va face „un fel de CNSAS” care să se ocupe de administrarea arhivei. Din această comisie ar urma să facă parte oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.
UPDATE 3: Ministrul Justiției spune că au fost mai mult de 22 de vizite
„Toate cele 22 de vizite, nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo și datele. Sigur sunt mult mai multe vizite, sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, (…) din care veți afla mai multe informații și, sigur, ai mai multe vizite. (…)
Din lista aceea ce anume se știe — cine în mod fizic a intrat în arhivă, cine cunoaște adevărurile din arhivă. Până acum era o necunoscută, cine să fie… Iată, avem lista și știm a, b, c sunt oamenii care cunosc secretele, adevărurile din arhivă”, a declarat joi Toader, la Palatul Parlamentului.
UPDATE 2: Președintele Uniunii Magistraților – Ce căuta un fost ofițer SRI în arhiva SRI? În baza cărui ordin s-a format comisia din 2013?
Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, consideră că sunt necesare câteva explicații referitoare la prezența fostului ofițer SRI în chestiunea arhiva SIPA și cere lămurirea mai multor detalii referitoare la aceasta:
„Conform materialului publicat de Ministerul Justiţiei, printre cei care au intrat în arhiva SIPA în 13.12.2013 a fost şi domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dânsul a fost ofiţer SRI detaşat în cadrul Ministerul Justiţiei.
Ce a căutat domnia sa în arhiva SIPA?
În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013?
Există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie?”, întreabă magistratul pe pagina sa de Facebook.
După cum spuneam, Ministerul Justiției nu a citat ordinul de ministru în baza căruia a fost numit în comisie Andonache.
La întrebarea cursdeguvernare.ro privind ordinul de numire, reprezentantul Ministerului Justiției a răspuns: „Nu cunosc aceste date”.
UPDATE 1: Robert Cazanciuc – Ultima vizită, în 2013, pentru schimbarea unui bec
Fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc a declarat că vizita consilierilor săi, în 2013, a avut un rol pur administrativ și aceștia nu ar fi intrat în încăperile sigilate unde sunt depozitate cele peste 3.000 de documente.
„ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiției cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locației, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricții de acces”, a precizat Robert Cazanciuc.
Potrivit fostul șef al Ministerului Justiției, comisia nu ar fi intrat în încăperile în care se aflau documentele secrete.
„Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locația și au consemnat aceste operațiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Așadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă”, a mai spus Cazanciuc.
****
Știrea inițială:
Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au vizitat arhiva SIPA, printre numele care apar pe aceasta figurând cel al Laurei-Iulia Scântei, actual vicepreședinte al Senatului, și cel al lui Horia Georgescu, fost șef al ANI.
În 2007, ambii erau angajați ai Ministerului Justiției, pe post de consilier al ministrului, funcție deținută de majoritatea celor care au avut acces la arhivă.
Ultima vizită în arhivă a avut loc în 13 decembrie 2013, la trei zile după așa-numita Marțea Neagră, când în Parlament s-a încercat aprobarea mai multor legi anti-justiție.
În 2013, la aproximativ 5 ani și 8 luni de la intrarea anterioară, au studiat arhiva patru persoane: trei proveneau de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), instituția căreia îi aparținea dintotdeauna baza SIPA.
Există suspiciuni că datele adunate în dosarele magistraților ar fi fost folosite pentru influențarea unor decizii judecătorești prin șantaj.
În arhivă se aflau peste 3.000 de dosare.
Un ofițer SRI în arhiva SIPA
Inedită este prezența lui Florian-Teodor Andronache. Acesta a fost ofițer activ la SRI Prahova, dar în august 2013 a devenit consilier al ministrului Justiției din acel Guvern, Robert Cazanciuc.
Reamintim că Robert Cazanciuc este căsătorit cu verișoara lui Victor Ponta, premierul din acel moment.
De asemenea, SRI Prahova este structura care a fost restructurată în urma scandalurilor create în jurul fugarului Sebastian Ghiță, apropiat al lui Victor Ponta. Despre Ghiță, președintele Comisiei de control al SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, spunea că acesta nu a fost ofițer acoperit, ci ”persoană cu informații de interes pentru securitatea națională”.
De asemenea, trebuie precizat că pentru vizita din 13 decembrie 2013 Ministerul Justiției nu a publicat și ordinele de ministru pe baza cărora aceștia au intrat în arhiva SIPA, așa cum este precizat pentru ceilalți.
În rest, lista nu conține surprize, toți fiind angajați ai Ministerului Justiției și membrii ai comisiilor pentru inventarierea arhivei. Unii dintre ei – judecători și procurori numiți consilieri ai miniștrilor, alții – angajați ai Administrației Penitenciarelor.
Judecătorul Cristi Danileț, fost consilier al ministrului Monica Macovei, calitate în care a intrat în arhivă, consideră anormal că unii dintre cei care au avut acces la ea nu erau magistrați.
Toți ar fi trebuit să aibă certificat ORNISS, potrivit legislației.
Intrările în arhiva SIPA
”Arhiva SIPA a fost desființată prin HG nr. 127/26.01.2006. După desființarea arhivei, un număr de 22 de vizite au fost consemnate în 22 de procese-verbale întocmite cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva. Cele 22 de procese-verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului Justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea ”După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere, precum și a ușii de acces la acestea, indicându-se și numărul sigiliului folosit”, se precizează în documentul publicat de Ministerul Justiției.
Potrivit listei publicate de minister:
- în data de 1 iunie 2007, au vizitat arhiva Marius Iosif, Vasilica Bura, Laura-Iulia Scântei, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 6 iunie 2007 — Marius Iosif, Vasilica Bura, Doina Armean, Laura-Iulia Scântei, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 14 iunie 2007, au vizitat arhiva Marius Iosif, Vasilica Bura, Doina Armean, Andreea Istrati, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 20 iunie 2007 — Marius Iosif, Vasilica Bura, Doina Armean, Andreea Istrati, Laura-Iulia Scântei, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 28 iunie 2007 — Marius Iosif, Vasilica Bura, Laura-Iulia Scântei, Dănuț-Marian Mânzală, Andreea Istrati, Nicolae Tiliban
- 5 iulie 2007 — Marius Iosif, Vasilica Bura, Laura-Iuliana Scântei, Dănuț-Marian Mânzală, Andreea Istrati, Nicolae Tiliban
- 13 iulie 2007 — Marius Iosif, Vasilica Bura, Doina Armean, Andreea Istrati, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 20 iulie 200 7 — Marius Iosif , Doina Armean, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 1 august 2007 — Doina Armean, Laura Scântei, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 31 august 2007 — Marius Iosif, Laura Scântei, Horia Georgescu, Nicolae Tiliban
- 7 septembrie 2007 — Vasilica Bura, Doina Armean, Horia Georgescu, Andreea Istrati, Nicolae Tiliban
- 14 septembrie 2007 — Vasilica Bura, Doina Armean, Andreea Istrati, Dănuț-Marian Mânzală, Nicolae Tiliban
- 4 octombrie 2007 — Tiberiu Ungureanu, Marian-Cornel Popescu, Marius Iosif, Eugen-Mihai Fîntână, Nicolae Tiliban, Constantin Căruntu
- 2 noiembrie 2007 — Iosif Marius, Horia Georgescu Horia, Andreea Istrati, Nicolae Tiliban
- 5 noiembrie 2007 — Marius Iosif, Horia Georgescu, Andreea Istrati, Nicolae Tiliban
- 9 noiembrie 2007 — Marius Iosif, Horia Georgescu, Vasilica Bura, Doina Armean, Andreea Istrati, Laura Scântei, Nicolae Tiliban
- 28 noiembrie 2007 — Marius Iosif, Horia Georgescu, Andreea Istrati, Valentin Ignuță
- 5 decembrie 2007 — Marius Iosif, Vasilica Bura, Horia Georgescu, Monica Boboc, Andreea Istrati, Dănuț-Marian Mânzală, Valentin Ignuță, Florian Ungur
- 24 ianuarie 2008 — Marius Iosif, Tiberiu Ungureanu, Marian-Cornel Popescu, Iuliu-Maximilian Oană, Radu Mihaela, Ionel Postelnicu, Nicolae Tiliban
- 10 aprilie 2008 — Marius Iosif, Laura Scântei, Georgescu Horia, Răduță Cornel, Ungureanu Tiberiu, Tiliban Nicolae
- 22 aprilie 2008 — Marius Iosif, George David, Iulian Spînu, Nicolae Tiliban
- 13 decembrie 2013 — Florian-Teodor Andronache, Marius Ștef, Adrian Oltenaș, Nicolae Tiliban
MJ menționează că din documente nu rezultă activitățile desfășurate în 2006.
”În condițiile legii se va proceda la desecretizarea Rapoartelor cu nr. 0097/17.04.2008 (semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana și Georgescu Horia), respectiv nr. 0096/ 17.04.2008 (semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana, Georgescu Horia, Boboc Monica și Mânzală Dan), prin care Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002”, se precizează în documentul publicat de minister.
Ce fac acum foștii membri ai comisiilor pentru inventarierea arhivei SIPA
Cristi Danileț este și acum judecător, a fost membru al CSM. Este cel mai cunoscut dintre foștii membri ai acestor comisii și a scris pe pagina sa de Facebook mai multe comentarii referitoare la această controversă, lămurind multe dintre confuziile create pe subiect. A fost consilierul Monicăi Macovei.
Paul Dumitriu procuror şef de secţie în cadrul DNA. A făcut parte din comisie tot pe mandatul lui Macovei.
Marius Iosif, fost judecător şi fost şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, este acum avocat. ”Nu am avut sentimentul sau dovezi ale unei activităţi ilicite ilegale cu privire la pătrunderea în acest spaţiu”, a declarat Iosif la Antena 3.
Horia Georgescu, a fost șef la ANI, de unde a demisionat după acuzarea sa într-unul dintre dosarele privind despăgubirile de la ANRP. „Activitatea mea în calitate de membru a fost în limita şi mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am încheiat activitatea în cadrul comisiei, când am fost înlocuit de Cătălin Predoiu care a numit o altă comisie pentru continuarea activităţilor, după numirea sa ca ministru şi detaşarea mea la ANI”, a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook.
Doina Armean este procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Iulia Scântei, notar la vremea respectivă, este acum senator (PNL) și vicepreședinte al Senatului. A fost numită în comisie de fostul ministru Tudor Chiuariu, a cărui șefă de cabinet a fost în perioada mandatului acestuia la Justiție.
Vor fi desecretizate procesele – verbale ale vizitelor în arhivă
De asemenea, vor fi desecretizate și procesele verbale întocmite de către comisiile din care au făcut parte Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristian Danileț, Doru Dobocan, Florian Ungur, numiți prin Ordinul MJ nr.790 din 20.03.2006; Paul Dumitriu, numit prin Ordinul MJ nr. 185 din 19.01.2007; Iosif Marius, Bura Vasilica Mihaela, Scântei Laura, Oltean Sorin, Mânzală Dănuț Marian, numiți prin Ordinul MJ nr. 1.348 din 31.05.2007; Georgescu Horia, numit prin Ordin MJ nr.2175 din 27.08.2007; Istrati Andreea, numită prin Ordinul MJ nr. 1489 din 11.03.2007; Scântei Laura Iuliana, numită prin Ordinul MJ nr. 1.348 din 31.05.2007; Mocuța Gheorghe, Dorel Fronea, Boboc Monica, George David, Iosif Marius, Doina Armean, Mânzală Dănuț Marian, Spânu Iulian, numiți prin Ordinul MJ nr. 1.130 din 15.04.2008; Tănăsescu Gabriel, Ragea Radu Constantin, Ungureanu Tiberiu Firinel, numiți prin Ordinul MJ nr. 1.823 din.30.06.2008, anunță MJ.
Secretele magistraților, în arhiva SIPA
Arhivele DGPA (fosta SIPA – serviciul informativ al Ministerului Justiției), conțin secrete din prestația profesională a magistraților, dar și din viața personală a acestora.
În prezent, arhiva fostei DGPA se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cuprinde atât dosare de personal, cât şi alte ”documente specifice”.
SIPA avea ca obiect de activitate colectarea de la deținuți a unor informații privind actele de corupţie din mediul penitenciar, însă în timp s-a dovedit că se ocupa de o sferă mult mai largă de fapte care-i vizau pe judecători, procurori, grefieri, poliţişti şi avocaţi.
Secretele adunate vizau nu doar aspecte legate de viața profesională a acestora, ci și de viația privată, iar de-a lungul timpului a existat suspiciunea că acestea erau folosite pentru șantajarea magistraților.
Serviciul a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească eventualele fapte ilegale din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.
DGPA a fost desființată printr-o HG din 2006, de fostul ministru al Justiției Monica Macovei, iar o comisie urma să inventarieze această arhivă și apoi să decidă ce anume va ajunge la diferite instituții. Totul s-a prorogat o dată, după care nimeni nu s-a mai ocupat de acest lucru.
Judecătorul Cristi Danileț a explicat ulterior că operațiunea nu s-a finalizat deoarece existau doar doi magistrați în componența Comisiei. Ei ar fi trebuit să stabilească ce se va întâmpla cu fiecare dintre documentele respective, lucru imposibil în mod obiectiv.