Guvernul își propune simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene destinate Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat miercuri Attila Cseke, ministrul dezvoltării, potrivit Digi24.
El a adăugat că și-ar dori ca la nivelul ministerului să existe un mecanism prin care banii să fie alocați și orașelor mici și mijlocii, care ”au fost văduvite de programe operaționale foarte mult timp”.
“Mecanismele de implementare ale acestui PNRR ne dorim, acolo unde acest lucru este posibil, să fie unul mult simplificat, să nu fie un program operațional cu autorități de implementare în care sunt proiecte evaluate și în care există o anumită birocrație și o anumită încetineală a derulării acestor proceduri. Astfel ar permite absorbția mai rapidă a acestor bani”, a declarat oficialul pentru sursa citată.
(Citiți și: ”PNRR varianta 2.0 – structura de lucru a alocărilor”)
El a preciza că va încerca să creioneze la nivelul ministerului ”un mecanism care n-a mai fost la nivelul acesta în România, care să nu însemne un apel de proiecte, ci o șansă egală pentru toți, să însemne primele măsuri pentru reducerea decalajelor economice. Să încercăm să acordăm finanțări pentru orașele mici și mijlocii care au fost văduvite de programe operaționale foarte mult timp. Vreo 10 ani, România n-a avut niciun program operațional pentru acest segment de localitate. Se vede. Unele comune sunt mai dezvoltate ca și infrastructură decât orașele mici și mijlocii”.
Întrebat dacă primarii știu să atragă fonduri europene, ministrul a precizat că “mulți dintre ei știu. Nu există pădure fără uscături. Sunt primari buni și mai puțin buni”.
Attila Cseke a precizat că există 781 de unități administrativ-teritoriale care nu au rețea de apă funcțională și 1.990 care nu au rețea de canalizare funcțională.
“În acest PNRR va fi un singur gestionar al domeniului de proiecte pe apă și canalizare, un pas important. Va fi la Ministerul Mediului, pentru că ei sunt care gestionează infringementul pe care îl are România pe apă și canalizare. În PNRR va fi o finanțare importantă de peste 1 miliard de euro pentru apă și canalizare”, a mai spus ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Totodată, Attila Cseke a precizat că România nu are suficiente creșe raportat la numărul de locuitori, iar în județul Sălaj, spre exemplu, există una singură.
”Avem 386 de creșe. Sunt județe cu o singură creșă. În Sălaj, în tot județul e una doar în Zalău. Oriunde mă duc le spun identificați terenurile, noi facem studiile de fezabilitate, puneți-ne la dispoziție terenul, vom construi din bugetul de stat. Ne propunem la sfârșitul mandatului ca situația să fie mult îmbunătățită”, a declarat ministrul.