Dincolo de inițiativele legislative, majoritatea PSD a început să modifice substanțial Ordonanțele Guvernului, ajunse în Parlament, ceea ce, sub presiunea timpului necesar elaborării normelor de aplicare, pot crea haos legislativ.
Mai multe legi aflate în dezbatere în Parlament sau chiar trimise către promulgare președintelui Klaus Iohannis prevăd amânarea plății, fără costuri suplimentare, a utilităților, contribuțiilor sau chiriilor aferente punctelor de lucru.
Președintele Klaus Iohannis poate retrimite o singură dată aceste proiecte. De asemenea, acestea pot fi atacate la Curtea Constituțională.
Amânarea ratelor la credite
PSD a modificat radical Ordonanța de suspendare a plății ratelor, varianta adoptată miercuri de Senat semănând mai mult cu proiectul de lege inițiat de social-democrați decât cu forma aprobată de Guvern.
Capitalizarea dobânzii în principal a fost eliminată pentru toți debitorii care solicită amânarea, nu doar pentru persoanele fizice cu credite ipotecare.
”Dobânda datorată de debitori și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent”, prevede un amendament adoptat de senatori.
Garanția statului a fost eliminată. Articolul 5 din OUG 37/2020, care detalia modul în care statul garanta dobânzile aferente creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice a fost abrogat integral.
În plus, companiile care doresc să beneficieze de această păsuire trebuie să declare o reducere a veniturilor de 15%, față de 25% în forma Ordonanței.
Termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a OUG până la care poate fi depusă cererea către bancă a fost eliminat.
Amânarea plății utilităților
Legea prin care se poate amâna plata facturilor la utilități a trecut de Parlament. Companiile care au fost închise de autorități pe perioada stării de urgență, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus sau au înregistrat în luna aprilie o scădere a veniturilor cu minimum 15% față de media lunilor anterioare pot beneficia de această facilitate, în situația în care președintele Klaus Iohannis va promulga actul normativ.
Companiile vor putea amâna cu trei luni plata serviciilor de utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.
Furnizorii de internet cer președintelui să nu promulge legea deoarece pot afecta iremediabil funcționarea industriei telecom. Fondurile vin preponderent din abonamente.
Amânarea plății contribuțiilor sociale
La pachet cu amânarea facturilor la utilități, Parlamentul a adoptat și amânarea cu trei luni a plății contribuțiilor sociale, începând cu martie 2020.
Plata contribuțiilor sociale pentru cele trei luni se va face eșalonat, în următoarele 12 luni de la încetarea acestei facilități, în proporție de 50% din volumul total scadent.
O altă condiție prevede păstrarea valabilității contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.
Suspendarea plății chiriilor
Senatul a adoptat la începutul lunii aprilie un proiect de lege privind scutirea de la plata chiriei pentru cel mult 90 de zile a locatarilor și a operatorilor economici. Camera Deputaților este for decizional.
Potrivit proiectului de lege, locatarii, operatorii economici, profesioniștii și autoritățile publice, precum și entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență pot suspenda la cerere, fără plata de dobânzi și alte penalități asemănătoare plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.
”Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracția rămasă din luna în care încetează starea de urgență, precum și pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgență. Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată”, prevede proiectul de lege.