joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 aprilie, 2017

Suspectul atacului terorist care a avut loc vineri în capitala Suediei, Stockholm, a fost reținut – este un uzbec în vârstă de 39 de ani, simpatizant ISI, stabilit de mai mulți ani în Suedia.

Patru persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite, în urma atacului terorist în care un camion a intrat în mulțimea de pe o arteră comercială din centrul capitalei suedeze.

Suspectul este bărbatul care s-a aflat la volanul camionului furat și a cărui imagine surprinsă de camerele de supraveghere a fost transmisă de autorități presei, pentru mediatizare.


Îmbrăcat cu un hanorac verde, el a fost reținut într-un magazin dintr-o suburbie a Stockholmului, Marsta, din apropierea aeroportului. Purta aceleași haine, avea cioburi pe hanorac și se comporta ciudat, detalii ce au atras atenția unei patrule de poliție care a reușit să-l aresteze.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Lars Bystrom, a declarat ulterior: „Suspectăm că persoana arestată este atacatorul”, bărbatul care a intrat cu camionul în trecători.

Camionul a fost furat de atacator din fața unui restaurant din vecinătatea locului unde s-a produs atacul, cu foarte puțin timp înainte de atentat.

Surse din poliție citate de televiziunea suedeză SVT au declarat că în camion ar fi fost găsit explozibil, informație ce nu a fost confirmată oficial.


De asemenea, presa suedeză susține că un al doilea bărbat implicat în atac ar fi fost arestat, însă poliția a refuzat să confirme sau infirme știrea.

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a anunțat înăsprirea controalelor la frontieră.

“Teroriștii vor ca noi să ne teme, să ne schimbă comportamentul, vor să nu ne trăim normal viața, dar asta este ceea vom face (ne vom trăi viața normal – n. red.). Astfel încât teroriștii nu vor învinge niciodată Suedia”, a mai spus el.

Cronologia atacurilor cu camion 

Acest mod de operare, relativ nou pentru Europa, este considerat tipic pentru luptătorii din categoria „lupilor singuratici”. Metoda a fost importată din Orientul Mijlociu, unde a fost folosită prima dată în timpul războiului civil din Liban.

În Israel, unde procurarea și transportarea explozivilor este dificilă, mai mulți palestinieni au fost împușcați în ultimii ani de soldați după ce au intrat deliberat cu vehiculele în trecători.

După primul atentat de acest gen, petrecut anul trecut, la Nisa, statele europene au luat măsuri și și-au actualizat strategiile de apărare antiteroristă pentru a face față noului tip de atac.

14 iulie 2016 – Carnagiul de la Nisa, de pe Promenade des Anglais, când un camion a intrat mulțimea venită să participe la sărbătorirea Zilei Naționale a Franței. Au fost ucise 86 de persoane și rănite 434 de persoane. Printre cei decedați s-a numărat un român, alți 4 conaționali fiind răniți.

Autorul – Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a  fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția, imediat după atac.

19 decembrie 2016 – 12 persoane au murit și 56 au fost rănite, după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Autorul, Anis Amri, a fost ucis prin împușcare de poliția italiană, la Milano, patru zile mai târziu.

22 martie 2017 – Khalid Masood a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra, apoi a înjunghiat mortal un polițist în timp ce încerca să intre în clădirea Parlamentului. Au murit cinci oameni și au fost răniți peste 50.

Masood a fost ucis de forțele de securitate, la locul atacului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: