miercuri

15 mai, 2024

28 ianuarie, 2024

Atacurile Houthi asupra transporturilor maritime perturbă transporturile de produse perisabile, exportatorii din sudul Europei fiind cei mai afectați de criză. Marele risc e nu doar denaturarea mărfii, ci și pierderea unor piețe, precum și dezechilibrul prețurilor la produsele care nu mai pot fi exportate.

Când rebelii houthi au început să atace cu rachete și drone navele comerciale în Marea Roșie, liderii europeni s-au temut de o întrerupere a aprovizionării cu resurse energetice din Orientul Mijlociu.

După trei luni însă, transporturile de produse alimentare proaspete sunt cele mai expuse, exportatorii și transportatorii avertizând asupra pierderilor suferite de comerțul cu fructe și legume proaspete, scrie Politico.


Companiile de transport maritim au stopat traversarea prin strâmtoarea Bab el-Mandeb înspre Marea Roșie și mai departe Canalul Suez până în Mediterana și au redirecționat navele să navigheze în jurul Capului Bunei Speranțe, adăugând întârzieri de până la trei săptămâni pentru transportul între Europa și Orient.

Pe lângă o creștere de cinci ori a costurilor pentru transportul containerelor, mai înseamnă că produsele agricole proaspete riscă să se strice pe drum.

Trasportul prelungit cu până la 20 de zile dăunează grav fructelor și legumelor

„Există un risc semnificativ”, a declarat Marco Forgione, director general la Institutul de export și Comerț Internațional, citând o gamă largă de categorii de produse alimentare, în afară de fructe și legume, supuse riscului de degradare.

De la carne și cereale până la ceai și cafea, dacă blocada Canalului Suez continuă, aceasta va „afecta economia agricolă în sens larg”, a argumentat el. Procesarea alimentelor este o altă verigă slabă, livrările haotice de ulei de palmier încetinind prepararea produselor cu valoare adăugată mai mare.


Exportatorii cei mai afectați sunt cei din țările din sudul Europei, cum ar fi Italia, Grecia și Cipru. Întrucât navele lor trebuie să iasă acum din Marea Mediterană spre vest și să meargă pe ruta lungă până în Orientul Mijlociu și Asia, pentru a livra produse perisabile, punând în pericol afaceri în valoare de miliarde de euro.

Riscul pierderii unor piețe asiatice

„Lungirea timpului poate crea probleme în păstrarea produselor proaspete cu riscul de a pierde cote importante din piață”, a avertizat Coldiretti, cea mai mare organizație de lobby agricol a Italiei.

În multe cazuri, „perioada de valabilitate a produselor proaspete nu permite prelungirea călătoriei cu 15 până la 20 de zile”, a declarat Ansa Cristian Maretti, președintele Legacoop Agroalimentare, care reprezintă cooperativele agricole și alimentare italiene.

Deocamdată, cel mai sensibil fruct a scăpat de blocadă. Kiwi, strugurii și smochinele au fost recoltate în toamna europeană, în timp ce cireșele au fost expediate vara. Acestea din urmă sunt recunoscute pentru perisabilitatea lor, astfel încât companiile de transport organizează linii speciale denumite „Cherry Express”.

Totuși, alte produse au fost deja afectate. Exporturile italiene de mere către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, evaluate la aproximativ 400 de milioane de euro pe an, au fost oprite în perioada maximă de prospețime. La fel a fost cazul cu perele, varza și conopida. „Într-un sector dominat de sezonalitatea producției, amploarea pagubelor va depinde de durata blocadei”, a menționat Maretti.

Produse care nu se mai exportă riscă să fie vândute la preț de dumping

Acest lucru a stârnit îngrijorarea agricultorilor din alte state europene, care se tem că produsele destinate exportului în aceste regiuni, ar putea fi redirecționate la preț de dumping pe piața internă a UE.

Afluxurile de cereale ucrainene au provocat deja proteste în Europa Centrală și de Est, agriculturii cerând încetarea liberalizării comerțului cu marea țară agricolă de la est. În același timp și alte state mediteraneene cu producții mari agricole, precum Turcia și Egiptul, se alătură Ucrainei și văd în Europa o rută de tranzit, fie o destinație pentru mărfurile lor agricole perisabile.

„Deocamdată, efectele crizei nu sunt cu cod roșu de alertă, dar trebuie să ne mișcăm în avans și să nu așteptăm desfășurarea evenimentelor”, a declarat Giovanna Ferrara, președintele asociației de afaceri italiene Unimpresa.

Produsele neperisabile s-au descurcat mult mai bine, transporturile de grâu și orez provocând doar dureri de cap dar nu și pierderi. Vinurile și băuturile spirtoase ar putea avea dificultăți să ajungă în Asia înainte de Anul Nou Chinezesc sărbătorit pe 10 februarie, dar cererea în regiune este destul de stabilă.

Cartofii pai congelați din Belgia sunt principalul sortiment care ajunge în cantități mult mai mici în țările arabe, a declarat un purtător de cuvânt al Maersk, cea mai mare companie de transport maritim din lume.

Crește cererea pentru transportul pe calea aerului

Pe de altă parte sunt importurile europene, pentru care transportatorii insistă că întreruperile aprovizionării sunt limitate.

„Oferim așa-numita logistică aerian-maritim pentru aceste fructe”, a spus purtătorul de cuvânt al Maersk. Produsele sunt transportate cu vaporul către Dubai și apoi transportate cu avionul către hub-urile europene de transport aerian, cum ar fi Frankfurt și Amsterdam: „Acest lucru menține timpul general de tranzit atât cât este necesar.”

„Nu aș subestima [importanța tranzitului prin Marea Roșie], dar nu este la fel de important ca și cum am avea o barieră între America de Sud și alte țări”, a declarat Nils Haupt, director de comunicații la Hapag-Lloyd, pentru Politico.

Întrebat dacă consumatorii se vor confrunta cu rafturi goale, supermarketurile au minimalizat impactul întârzierilor la transportul maritim.

„Aprovizionarea cu bunuri către magazinele Lidl este în general asigurată”, a declarat Schwarz Group, un important retailer german de produse alimentare. Cu toate acestea, a refuzat să ofere informații despre eventualele creșteri ale prețurilor alimentelor în magazinele sale.

Producătorul francez Danone a negat „orice impact semnificativ pe termen scurt” al întreruperii transportului maritim după ce unul dintre directorii săi a declarat pentru Reuters în decembrie că va căuta rute alternative dacă atacurile persistă.

Forgione de la Institutul de export și Comerț Internațional, o asociație comercială cu sediul în Regatul Unit, a fost mai puțin optimist.

Seceta blochează traficul prin Canalul Panama și, cu blocaje la Bosfor și alte puncte de trecere strategice, UE intră „într-o perioadă de instabilitate incredibilă și incertitudine în lanțurile globale de aprovizionare”, a declarat el pentru Politico.

***

(Citiți și: ”Tesla suspendă producţia în Germania – atacurile houthi din Marea Roşie produc întârzierea componentelor”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: