sâmbătă

4 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2022

Rusia a lansat luni dimineață un val de rachete de croazieră asupra mai multor infrastructuri critice din Ucraina, cu explozii raportate în apropierea capitalei, Kiev, și în cel puțin alte 10 orașe și regiuni.

Premierul Cehiei, Petr Fiala, a ajuns în Kiev la scurt timp după bombardamente. Împreună cu premierul Denys Shmyal el s-a plimbat prin Kiev.

Comandamentul aerian al Ucrainei a declarat că a doborât 44 dintre cele 50 de rachete inamice. Atacurile asupra Ucrainei par un răspuns la loviturile reușite ale armatei ucrainene din Crimeea, din weekend.

O singură victimă în Kiev, avarii extinse în rețelele electrice


Imagini video prezentate de The Guardian au sugerat că mai multe rachete au fost interceptate lângă Kiev, imediat după ora locală 8 dimineața.

Sirene care anunțau raiduri aeriene s-au declanșat la nivel național, cetățenii fiind rugați să caute adăpost.

Guvernatorul Kiev, Oleksi Kuleba, a declarat că bombadamentele masive în regiune au deteriorat infrastructura electrică și energetică. El a spus că locuitorii ar trebui să se aștepte la pene de curent electric. El a precizat că loviturile rusești au făcut o singură victimă.

Primarul Kiev, Vitali Klitschko, a precizat că 80% din locuitorii Capitalei nu mai au asigurată alimentarea cu apă și că 350.000 de locuințe nu mai sunt alimentate cu energie electrică.

Rusia lansează lovituri din Marea Caspică


Rachetele de croazieră au fost lansate de aeronave rusești Tu-90 și T-60 care zburau la nord de Marea Caspică și regiunea Rostov. Au fost lovite ținte în regiunile Kiev, Zaporojie și Harkov, precum și în zonele Mikolaiv, Lviv, Jitomir, Kirovohrad și Cernăuți.

Într-un anunț pe Facebook, Herman Halușcenko, ministrul energiei din Ucraina, a descris atacurile de luni dimineață drept „barbare” și a spus: „Substații electrice, instalații hidroenergetice și de generare a căldurii au fost lovite de rachete”.

Fragmente dintr-o rachetă rusească au căzut în Republica Moldova

Fragmente dintr-o rachetă rusească doborâtă de apărarea aeriană ucraineană au aterizat la Naslavcea, în Republica Moldova, distrugând unele case și clădiri, potrivit Ministerului de Interne al Republicii Moldova.

În urmă cu o săptămână, Republica Moldova a reclamat că rachete rusești i-au traversat spațiul aerian înainte să lovească teritorii de graniță din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a susținut că forțele sale au respins o „ofensivă aprigă” a trupelor ruse în regiunea de est Donețk. „Astăzi au oprit acțiunile ofensive feroce ale inamicului”, a spus Zelenskiy în discursul său de duminică seara.

„Atacul rusesc a fost respins”, a spus președintele Ucrainei, precizând că cele mai aprige lupte din regiunea Donețk s-au dus în jurul orașelor Bakhmut și Avdiivka.

Grad de alertă militară ridicat în Norvegia

Armata norvegiană va fi pusă la un nivel mai ridicat de alertă, a anunțat luni premierul Jonas Gahr Støre. „Aceasta este cea mai gravă situație din câteva decenii. Nu există indicii că Rusia își extinde războiul în alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, la operațiuni de strângere de informații și la campanii de influență a opiniei publice”, a justificat premierul norvegian.

Țara își va întări securitatea de la 1 noiembrie, la câteva săptămâni după ce a desfășurat trupe pentru a păzi platformele offshore și instalațiile terestre după incidentul Nord Stream.

În timpul războiului din Ucraina, Norvegia a devenit cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ un sfert din importurile blocului.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: