luni

22 aprilie, 2024

7 aprilie, 2017

Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri un bombardament cu rachete asupra bazei aeriene Shayrat din Siria, locul din care au plecat avioanele care au purtat atacul chimic de marți asupra localității Khan Sheikhun, controlate de rebeli.

Cel puțin 58 de persoane, dintre care 11 copii, au murit marți în urma unui atac cu arme chimice care a avut loc asupra Khan Sheikhoun, un oraș din nord-vestul Siriei, potrivit Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Pripalii bănuiți de atacul în care au murit civilii sunt forțele guvernamentale siriene ale regimului Assad.

Anunțul operațiunii de joi noapte  – prima acțiune directă a SUA împotriva regimului Assad- a fost făcut de Pentagon, misiunea fiind una ”chirurgicală”: cele 59 de rachete Tomahawk lansate de pe distrugătoarele marinei americane din Marea Mediterană asupra bazei Shayrat producând 6 victime și importante pagube materiale.

Baza aeriană de la Shayrat

Armata SUA a informat forțele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene și nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau considerați a fi prezenți, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, citat vineri dimineața de Reuters.

Foarte probabil, notează The Guardian, Rusia a informat guvernul sirian în legătură cu iminența declanșării unui atac american asupra bazei aeriene.

Vladimir Putin nu își abandonează protejatul și suspendă acordul pentru securitatea zborurilor

Atacul cu rachete lansat joi de forțele americane în Siria afectează semnificativ relațiile dintre SUA și Rusia, a avertizat vineri Kremlinul, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, președintele Vladimir Putin consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene, situată lângă orașul Homs, o agresiune împotriva unei națiuni suverane. Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la ”un pretext inventat”, deoarece armata siriană nu deține arme chimice, violează dreptul internațional.


În fine, Kremlinul apreciază că loviturile aeriene sunt un obstacol serios în calea creării unei coaliții internaționale de luptă împotriva terorismului.

Drept urmare, Rusia a anunțat vineri suspendarea acordului cu Washingtonul care vizează prevenirea incidentelor între avioanele celor două țări în spațiul aerian din Siria, anunță AFP.

”Partea rusa suspendă memorandumul cu Statele Unite privind prevenirea incidentelor și a securității zborurilor în timpul operațiunilor din Siria”, a anuntat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Diplomația rusă a mai solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU.

Apărarea antiaeriană a armatei siriene va fi ”condolidată” în urma atacului american asupra bazei siriene de la al-Shaayrat, a mai anunţat vineri un purtător de cuvânt al armatei ruse, relatează AFP.

Reacție internațională fermă: singurii aliați ai lui Assad sunt Rusia și Iran

Președintele american Donald Trump l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, de lovitura punitivă pe care a ordonat-o joi contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP. Presa internațională nu are, deocamdată, o reacție a președintelui chinez.

Reacții imediate au fost oferite însă de Marea Britanie, Franța, Israel, Polonia, Germania, Japonia, Australia, Arabia Saudită și Turcia, care sprijină în totalitate acțiunea Statelor Unite.

Implicarea SUA este apreciată și de Coaliția Națională a opoziției siriene (SNC), care a salutat la rândul său loviturile americane care au vizat o bază aeriană a regimului sirian și a afirmat că speră acestea vor continua.

De cealaltă parte, deocamdată doar Iran a condamnat atacul declanșat de SUA asupra bazei siriene.

„Înaltul comandament al armatei și forțele armate siriene dau asigurări că riposta lor va fi o și mai multă determinare în a continua datoria lor națională de apărare a poporului sirian și de a zdrobi terorismul oriunde se află acesta”, arată un comunicat emis vineri de armata siriană.

Prețul petrolului a urcat cu 2%

Principala reacție a piețelor financiare la atacul american cu rachete asupra bazei aeriene din apropierea orașului sirian Homs a reprezentat-o creșterea cu 2% a prețului la petrol, vineri cotația barilului de petrol Brent depășind 56 de dolari, transmite BBC.

Atacul american cu rachete adaugă o problemă complexă la evoluțiile geopolitice care nu a existat până acum, apreciază analistul Michael Hewson, de la CMC Markets, în Londra.

Acesta a adăugat: ”Piețele din Europa vor reflecta probabil la această escaladare a tensiunilor și vor deschide în scădere, iar prețul aurului va crește, deoarece activele de refugiu atrag fluxuri de capital”.

Dolarul s-a depreciat cu 0,6% în timp ce yenul s-a apreciat. Vineri dimineață, dolarul se tranzacționa la 110,14 yeni, dar apoi s-a redresat ușor, la 110,635 yeni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: