13 decembrie, 2020

Compania britanică AstraZeneca a convenit preluarea producătorului farmaceutic american Alexion Pharmaceuticals, pentru 39 de miliarde de dolari. Este cea mai mare achiziţie din istoria AstraZeneca, gigant pharma ce își va diversifica astfel producția, intrând pe segmentul medicamentelor imunologice şi celor destinate bolilor rare.

Membrii consiliilor de administraţie ale celor doi producători de medicamente au aprobat acordul, acesta urmând să fie finalizat în trimestrul al treilea al anului 2021.

AstraZeneca era considerată lider în cursa dezvoltării unui vaccin pentru Covid-19, dar a rămas în urma grupului Pfizer şi a partenerului german al acestuia, BioNTech, precum şi a companiei Moderna, ale căror vaccinuri au o eficacitate mai mare în studiile clinice de fază finală.


AstraZeneca a anunţat sâmbătă că acţionarii Alexion vor primi 60 de dolari pe acţiune în numerar şi acţiuni în valoare de 115 dolari pe acţiune, fie sub formă de acţiuni AstraZeneca, fie sub formă de acţiuni depozitare americane (ADR), conform News.ro, care preia o știre Reuters.

La un preţ mediu de 54,14 al ADR, preţul total este de 175 de dolari pe acţiune. Titlurile Alexion au încheiat tranzacţiile de vineri la circa 121 de dolari pe unitate.

”Este o oportunitate extraordinară pentru noi să accelerăm dezvoltarea în imunologie, să intrăm pe un nou segment de boli, un nou segment de medici şi pacienţi, pe care nu i-am putut acoperi până acum”, a declarat directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot.

Cel mai bine vândut medicament al Alexion este Soliris, utilizat pentru afecţiuni imune rare, cum ar fi hemoglobinuria paroxistică nocturnă, care provoacă anemie şi cheaguri de sânge.  Veniturile generate de Soliris au crescut cu 3,6% în primele nouă luni, la 3 miliarde de dolari.


Anunțul vine în săptămâna în care AstraZeneca a anunţat că efectuează cercetări suplimentare pentru a confirma dacă vaccinul său anti-Covid dezvoltat împreună cu cercetători de la Oxford University are o eficacitate de 90%. Reluarea testelor clinice întârzie cu cel puțin șase luni distribuirea pe piaţă a acestui vaccin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: