vineri

26 aprilie, 2024

11 decembrie, 2020

AstraZeneca a anunțat printr-un comunicat că ia în considerare posibilitatea combinării cu Sputnik V a vaccinului dezvoltat de companie împreună cu Universitatea Oxford, pentru a spori eficacitatea celor două seruri.

Compania britanică menționează că va inția în curând discuții cu institutul rus Gamaleia, care a creat vaccinul Sputnik V, pentru a vedea dacă cele două produse pot fi combinate cu succes.

Această eventuală cooperare, cu una dintre cele mai valoroase companii de profil din Marea Britanie, scrie Reuters, preluată de Agerpres, dezvăluie presiunea pentru dezvoltarea unui vaccin eficient pentru a pune capăt acestei pandemii și i-ar putea aduce Moscovei un vot de încredere în vaccinul Sputnik, foarte controversat în rândul experților.


Această variantă a fost sugerată în urmă cu câteva zile de Moscova, după ce AstraZeneca și Oxford au explicat că eficacitatea a două doze normale la interval de două săptămâni este de 60%. O greșeală de administrare apărută în timpul studiilor clinice a dus la descoperirea unei eficiențe de aproximativ 90% dacă se inoculează inițial o jumătate de doză și la rapel o doză întreagă. Studiile au fost însă reluate, pentru a stabili eficacitatea în cele două variante.

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie dezvoltatorii vaccinului rusesc, într-o postare publicată pe Twitter.

Testele clinice legate de combinarea celor două vaccinuri vor fi inițiate până la finele acestui an, a declarat șeful fondului suveran din Rusia care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V.

Ungaria intenţionează să aprobe un vaccin chinezesc fără să aștepte evaluarea Agenției Europene a Medicamentului

Ungaria va încerca să obţină o aprobare internă în regim de urgenţă pentru un vaccin chinezesc împotriva Covid-19 în loc să aştepte evaluarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a anunţat vineri pe contul său de Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.


”Siguranţa unui vaccin nu este o chestiune politică sau ideologică, ci una profesională (…) Dacă experţii iau o decizie pozitivă, vom începe imediat să întocmim contractul pentru a importa vaccinul”, a scris oficialul, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Ungaria a primit vineri documentaţia cerută, dar autoritățile maghiare nu au precizat numele producătorului chinez al vaccinului vizat.

Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului.

Rusia şi nici China nu au solicitat până în prezent agenţiei europene autorizarea vaccinurilor lor. China a aprobat trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm, pentru utilizare de urgenţă.

Regatul Unit – care în perioada de tranziţie post-Brexit trebuie să aplice normele europene – a aprobat la începutul lunii decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech, fără a mai aștepta autorizarea EMA. Agenția europeană a anunţat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, subliniind că procedura europeană de evaluare, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă.

La sfârşitul lunii noiembrie, Budapesta a anunțat că Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ”Sputnik V”, iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin în Ungaria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: