luni

24 iunie, 2024

17 septembrie, 2023

Asociațiile pacienților cer eliminarea tuturor excepțiilor de la plata asigurărilor de sănătate, măsură care să fie inclusă în pachetul fiscal pentru care guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.

Aceste scutiri afecteaz[ bugetul Sănătății și încalcă Legea sănătăţii şi principiul solidarităţii, explică reprezentanții asociațiilor.

Asociațiile au calculat la aproximativ 400 de milioane de lei totalul lunar ar acestor scutiri de taxe care afectează Fondul Național Unic de Sănătate, din care se plătesc compensațiile pentru tratamentele persoanelor bolnave.


Calculele au luat în considerare doar cei aproape 900.000 de salariaţi din agricultură, construcţii şi industria alimentară scutiți de la plata acestor cotizații ce reprezintă 10% din salariul brut.

„Sănătatea costă și lipsa acestor bani nu face decât să ne amâne investigații, nouă, celor care plătim lună de lună asigurări de sănătate, să ne amâne investigații, să nu ne găsim medicamente, să nu găsim acea minimă calitate a vieții în spitale. Este o discriminare la adresa cetățenilor prin aceste scutiri. Lucrurile s-au agravat, în acest moment sistemul de sănătate cred că nici nu mai poate fi reanimat”, a declarat pentru TVR Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

(Citește și: „Scumpire bruscă, de 2 cifre, a medicamentelor: ministerul Sănătății a aplicat corecțiile impuse de inflația industrială„)

„Noi am acordat aceste facilități crezând dezechilibre în marile sisteme publice, de exemplu în Sănătate. 1.200.000 de angajați au ajuns să fie scutiți de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, ceea ce nu este firesc. În orice stat din UE, toată lumea își plătește contribuția la asigurările sociale de sănătate. Se intră într-o normalitate”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în emisiunea Tema Zilei.

Patronatele din agricultură și construcții se opun eliminării acestor scutiri, susținând că măsura va pune în pericol securitatea alimentară a populației, pe de o parte, respectiv implementarea marilor proiecte de infrastructură din PNRR.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: