Asociația Română a Băncilor a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la legea dării în plată, documentul fiind transmis și Biroului permanent al Camerei Deputaților spre informare.
În document, potrivit Agerpres, reprezentanții băncilor îi adresează rugămintea președintelui, în virtutea prerogativelor pe care le are, să sesizeze Curtea Constituțională, menționând că la baza acestui demers stau numeroase argumente, „în sensul că legea, în forma adoptată, aduce atingere drepturilor constituționale ale tuturor instituțiilor de credit și membre ale ARB”.
„În viziunea comunității bancare legea este neconstituțională din multiple perspective care țin de incompatibilitatea legii cu Constituția, încălcări ale principiului neretroactivității, ale principiului previzibilității și accesibilității normei legale (ale principiului libertății economice și ale principiului garantării proprietății), dar și de antinomiile legii cu dreptul civil și dreptul comun de procedură”, se mai arată în scrisoarea ARB.
Comunitatea bancară mai precizează că, prin schimbarea bunului din garanție ca mijloc de plată cu efect liberatoriu, va trebui verificat dacă nu se încalcă principiul securității juridice, aspect sancționat în repetate rânduri de Curtea de Justiție a Comunității Europene.
Camera Deputaților a adoptat pe 13 aprilie, cu 207 de voturi ”pentru”, o abținere și un vot împotrivă, legea dării în plată care va ajunge, după reexaminare, din nou pe masa președintelui Klaus Iohannis.
Mai multe instituții internaționale, printre care Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional s-au arătat îngrijorate în legătură cu acest proiect legislativ.