Evenimentul

Istorie pură pentru România: Pentru prima oară de la agatârși încoace, spațiul dintre Marea Neagră și Tisa devine buricul politic al Europei

Un moment istoric, la care România – cea istorică și cea reală deopotrivă – n-ar fi putut spera până acum 15 ani: apogeul unei lupte,… Mai mult

08.05.2019

Sezonul dividendelor: Guvernul vrea să stoarcă şi în 2019 resursele de investiţii în scădere ale companiilor controlate. Cine rezistă la presiuni

Două companii strategice controlate de Guvern încă rezistă la presiunile acestuia de spoliere a resurselor de investiţii prin dividende cât mai mari. Adunările generale  ale… Mai mult

Analiză

Prognoză de primăvară, pe-un picior de plai: PIB creşte în lei, scade în euro. Triumful vine din creșterea prețurilor

Prognoza privind Produsul Intern Brut pe anul 2019 a fost revizuită în sus în termeni nominali cu 8,5 miliarde lei ( de la 1.022,5 miliarde… Mai mult

Analiză

Ecuaţia bugetarilor în cheltuielile României, comparativ cu UE

Simplificat, datele consemnate în decursul timpului în execuţiile bugetare lunare publicate de Ministerul Finanţelor arată o pondere a cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor bugetare… Mai mult

Cronicile

Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorilor: SIIJ a comunicat date eronate despre dosarele preluate

de Vladimir Ionescu , 8.4.2019

Asociația Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor (AMASP) acuză conducerea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) că a prezentat public date nereale privind situația dosarelor preluate, în special a numărului de dosare deschise prin autosesizare.

Organizația le cere lui Gheorghe Stan și Adina Florea (procurorul-șef și procurorul-șef adjunct al SIIJ) să publice ”o dezmințire oficială cu privire la datele furnizate în mod eronat”.

Asociația procurorilor arată că în conferință de presă din 28 februarie, procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a comunicat că:

a primit 1442 de dosare de la celelalte parchete

dintre acestea, 70% (995 dosare) aveau la bază sesizări din oficiu

Care este situația reală, obșinută de la unitățile de parchet din toată țara:

• în perioada octombrie 2018-martie 2019 au fost declinate 1025 de dosare penale în favoare SIIJ
  • din cele 1025 de dosare penale doar 38 de dosare au avut la bază o sesizare din oficiu a procurorilor
  • în 674 de dosare penale dintre cele declinate a fost începută urmărirea penală in rem
  • în 29 de dosare a fost începută urmărirea penală in personam

”Având în vedere datele comunicate oficial de parchete, care contrazic în mod flagrant informațiile date publicității de SIIJ, solicităm public atât procurorului șef al SIIJ, cât și procurorului șef adjunct al SIIJ să rectifice și să publice o dezmințire oficială cu privire la datele furnizate în mod eronat, în conferințe de presă și comunicate”, arată comunicatul Asociației.

Publicat la data de 8.4.2019

Sibiu / Protest pentru construcția autostrăzii Pitești – Sibiu

Victor Bratu

Circa 50 de persoane au protestat, duminică, în Piața Unirii din Sibiu, cerând construirea autostrăzii Sibiu – Pitești, anunță Mediafax. Oamenii au venit cu pancarte… Mai mult

Angela Merkel: Vom ajuta Croația să adere la Schengen și la Zona euro

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că sprijină intenţia Croației de a se alătura Zonei Euro și zonei de liberă circulaţie, Schengen, sugerând totuși că acest… Mai mult

Criză politică rezolvată în 48 de ore – Președintele Austriei anunță alegeri anticipate pentru luna septembrie

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a anunțat duminică, după o rundă de consultări cu cancelarul Sebastian Kurz, organizarea alegerilor legislative anticipate în septembrie. „Pledez… Mai mult

Baraje de Poliție, jandarmi și străzi închise la Târgoviște înainte de mitingul PSD

Orașul Târgoviște arată ca sub stare de asediu înainte de mitingul electoral al PSD programat să aibă loc la prânz în capitala județului Dâmbovița, anunță… Mai mult

Turcia va produce împreună cu Rusia sisteme antirachetă S-500 – anunț Recep Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că achiziţionarea sistemului de apărare rusesc S-400 este o afacere încheiată şi a adăugat că Ankara va… Mai mult

Cancelarul Sebastian Kurz anunță alegeri anticipate în Austria

Cancelarul austriac  Sebastian Kurz a anunţat, sâmbătă seară, că rupe coaliţia guvernamentală cu FPO, partid de extremă dreapta, şi că a propus președintelui organizarea, cât… Mai mult

Klaus Iohannis la mitingul PNL: ”Vă chem la referendum, dacă pierdem justiția, pierdem tot!”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat românii să se prezinte la alegerile europarlamentare din 26 mai și să voteze și la referendum. Șeful statului a participat… Mai mult