17 ianuarie, 2021

Asociaţia Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E) a dat publicităţii primele concluzii ca urmare a analizei preliminare a evenimentului produs la nivel european în data de 8 ianuarie 2021, care a avut impact asupra zonei de nord-vest a României, potrivit unui comunicat al Transelectrica.

Astfel, ENTSO-E are în desfăşurare o anchetă amănunţită în vederea clarificării condiţiilor şi cauzelor care au condus la producerea acestui incident în care reţeaua europeană interconectată de transport al energiei electrice a fost separată în două zone din cauza întreruperilor survenite într-un timp foarte scurt.

În conformitate cu prevederile Ghidului de funcţionare a sistemului, se desfăşoară o investigaţie detaliată asupra evenimentului. Aceasta include o analiză cuprinzătoare a unui număr mare de înregistrări în timp real, de la dispozitive de protecţie şi alte elemente ale sistemului de energie electrică. ENTSO-E va publica rezultatele acestei investigaţii imediat ce analiza este finalizată.


România, prin Transelectrica, face parte din grupurile de lucru specifice şi furnizează în permanenţă, alături de celelalte state europene, date care să contribuie la conturarea şi clarificarea condiţiilor în care s-a produs evenimentul.

Incidentul din 8 ianuarie și primele concluzii

Reţelele electrice de transport ale ţărilor din Europa Continentală funcţionează sincron la o frecvenţă de aproximativ 50 Hz. Evenimentul din 8 ianuarie 2021 a făcut ca aria sincronă a Europei Continentale să se separe în două zone, cu o zonă din sud-estul Europei care a funcţionat temporar separat de restul Europei Continentale.

La aproximativ 14:05 CET (15.05 – ora României), frecvenţa în zona de nord-vest a Europei continentale a scăzut iniţial la o valoare de 49,74 Hz într-o perioadă de aproximativ 15 secunde. Ulterior, frecvenţa a atins o valoare a stării de echilibru de aproximativ 49,84 Hz. În acelaşi timp, frecvenţa în zona de sud-est a crescut iniţial la o valoare de până la 50,6 Hz înainte de a se stabili la o frecvenţă de stare stabilă între 50,2 Hz şi 50,3 Hz.

Zona sincronă a Europei Continentale acoperă unul dintre cele mai mari sisteme de electricitate interconectate din lume, având în vedere dimensiunea şi numărul de clienţi. Un astfel de eveniment se poate întâmpla în orice sistem energetic. Rezistenţa sistemului şi pregătirea operatorilor de sistem responsabili au impact decisiv asupra consecinţelor unor astfel de evenimente. O separare a zonei sincrone cu o perturbare mult mai mare şi impact asupra clienţilor a avut loc în Europa continentală pe 4 noiembrie 2006.


În zona de nord-est a sistemului Europa Continentală a fost un consum întrerupt de aproximativ 70 MW, iar în zona de sud-est sistemului Europa Continentală a fost înregistrat un consum întrerupt de 163 MW.

Datorită unei rezistenţe ridicate a reţelei interconectate şi a răspunsului rapid al OTS-urilor europene, securitatea funcţionării şi alimentarea cu energie electrică nu au fost puse în pericol. O contribuţie importantă în stabilizarea sistemului a fost oferită de serviciile întreruptibile contractate anterior, care au fost activate în Franţa şi Italia. Astfel de contracte care au fost convenite cu clienţii permit Operatorului de Transport şi de Sistem să îşi reducă temporar şi în mod automat consumul de energie electrică în funcţie de situaţia sistemului de energie electrică în timp real.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: