marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 septembrie, 2021

Florin Pogonaru, președintele AOAR

Efectele jocului politic devin nocive pentru societate și economie, avertizează Asociația Oamenilor de Afaceri din România. AOAR oferă ca exemplu blocarea de către premier a concursurilor de angajare de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), o suspendare ce ar putea afecta chiar implementarea PNRR.

Premierul Florin Cîțu a anulat miercuri, în prima zi de interimat la MIPE, toate concursurile de angajare din această instituție. Aceste concursuri urmau să se desfășoare cu ajutorul unei aplicații special create pentru evitarea fraudării competițiilor pentru funcții publice.

Printre motive, un comunicat al MIPE invocă nevoia “refacerii capacității administrative pe principiile eficienței instituționale” și un audit intern aflat în avizare.


În opinia AOAR, suspendarea acestor concursuri va întârzia implementarea PNRR prin blocajele instituționale ce vor fi determinate, în contextul cursei contratimp în care ne aflăm.

Prezentăm integral comunicatul AOAR:

Remarcăm cu îngrijorare că, în plină criză politică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat întreruperea procedurilor de concurs aflate în derulare, pentru PNRR si programele operationale, ceea ce poate duce la un blocaj instituțional major și întârzia implementarea.

În pragul aprobării oficiale a PNRR de către Comisia Europeană, această măsură poate aduce din nou România în centrul atenției și pune sub semnul întrebării capacitatea noastră de a implementa un set esențial de reforme, pentru care ne aflăm deja în contratimp.

Continuitatea instituțională și urmărirea constantă a interesului public trebuie să prevaleze în fața oricărui interes politic, indiferent de partidul sau coaliția aflate la guvernare.


Această măsură nejustificată riscă să împiedice atingerea primelor ținte din plan și să ducă la blocarea ulterioară a PNRR din cauza incapacității instituționale.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România recomandă respectarea calendarului și a procedurilor, in vederea operaționalizării PNRR, pentru ca MIPE să poată pregăti în mod adecvat structurile și echipele necesare implementării proiectelor majore de țară.

(Citiți și: „Premierul Cîțu a anulat concursurile de angajare aflate în derulare la Ministerul Fondurilor Europene – ele urmau să se desfășoare cu ajutorul unei aplicații speciale”)

Romanian Business Leaders, scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis: ”Dorim să vadă revolta antreprenorilor”

Cu o zi înaintea apelului AOAR, Romanian Business Leaders (RBL) a emis o scrisoare deschisă în care peste 200 de antreprenori,  prezenți la cea de-a 9-a ediție a Summitului RBL, cer președintelui Iohannis să readucă stabilitatea și încrederea în clasa politică.

Scrisoarea este neobișnuit de dură și explicită și arată cu degetul spre incapacitatea instituției prezidențiale de a media o coalițe de guvernare a cărei instabilitate aruncă în ceață așteptările antreprenorilor din economia reală: ”Dorim să ne adresăm Președintelui – instituției prezidențiale nu persoanei fizice – cu apelul de a-și face treaba. De a fi un mediator și un garant! Dorim să se vadă revolta antreprenorilor față de ceea ce se întâmplă la guvernare” – potrivit lui Dragoș Petrescu, președintele RBL.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: