vineri

19 aprilie, 2024

24 octombrie, 2019

Companiile de asigurări din România plătesc, zilnic, despăgubiri în valoare de 3 milioane de euro, pe o piaţă a asigurărilor care a ajuns la 5,43 miliarde de lei (peste 1,1 mld. Euro), potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Pe de altă parte, cea mai mare problemă a aasigurărilor este lipsa unui mecanism de piaţă de control al despăgubirilor. Ar trebui, însă găsite și căi prin care să fie limitate costurile de vânzări, care ar stimula mai ales câştigurile asigurătorilor, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

Poliţele RCA reprezintă 72% din piaţa totală a asigurărilor, care a crescut în volum cu 7,8% în primul semestru faţă de perioada similară din 2018, a declarat și Adrian Marin, președintele UNSAR,  joi.

Statisticile asigurătorilor


„Statisticile arată că, din 2001 şi până în 2017, avem 40.000 de oameni decedaţi în accidente rutiere în România, în condiţiile în care la cutremurul din 1977 au murit 1.578 de persoane… Deci, este important să lucrăm cu toţi stakeholderii. Sunt lucruri care trebuie să se îmbunătăţească în ţara noastră”, a mai spus președintele UNSAR.

Primele RCA subscrise au crescut cu 4,8% în primul semestru al anului, față de acelaşi interval din 2018, în timp ce pe segmentul CASCO s-a înregistrat un salt de 10,9%.

Despăgubirile plătite au crescut mai repede decât primele brute subscrise:

  • la RCA despăgubirile au crescut cu 14,7% – de la 1,359 de miliarde de lei la 1,559 miliarde de lei, iar rata daunei s-a majorat de la 78% la 83,8%.
  • la CASCO, despăgubirile au crescut cu 18,5%, în perioada ianuarie – iunie 2019, până la 799 de milioane de lei, de la 674 milioane de lei raportat în primul semestru din anul precedent.

Rata daunei în România a crescut, în acest an, de la 77,6% la 86,4%, iar companiile de sigurări administrează circa un milion de contracte.

Observațiile Consiliului Concurenței


Odată cu legea promovată în 2016 „s-au făcut paşi importanţi pentru industria asigurărilor, dar cumva neterminaţi…”, a observat președintele Consiliului COncurenței, Bogdan Chirițoiu.

Oficialul Consiliului Concurenței a observat că mai este nevoie de schimbări în legislaţie, plecând de la cele cerute de Comisia Europeană.

„Dacă tot deschidem Cutia Pandorei, să încercăm să rezolvăm şi alte probleme pe care la avem, uneori mai importante decât ce ne cere Comisia. Când spun lucruri importante, cea mai mare problemă este lipsa unui mecanism de piaţă de control al despăgubirilor. O formulă prin care eu X mă angajez că voi plăti oricât spui tu Y că face nu e un mecanism de logică economică. Te aştepţi să genereze inflaţie, costuri excesive şi asta se pare că se întâmplă în momentul de faţă în industrie. Putem discuta care e formula prin care se poate rezolva.

„De asemenea, avem posibilitatea să ne uităm la căi prin care să limităm costurile administrative, costurile de vânzări. Dacă acestea sunt mari, se vor duce către consumatori… Un sistem în care să aibă de câştigat numai asigurătorii şi să aibă costuri excesive alţii nu e un sistem sustenabil„, a spus Bogdan Chiriţoiu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: