ASF: Tariful de referinţă mediu al polițelor RCA a crescut cu 9 - 11% - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

ASF: Tariful de referinţă mediu al polițelor RCA a crescut cu 9 – 11%

23 februarie, 2018

Tariful de referinţă mediu ponderat în funcţie de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, în creştere cu 9% faţă de tariful de referinţă anterior, potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Media ponderată a tarifelor RCA pentru persoane juridice este de 1.752 lei , în creştere cu 11%.

„Tarifele de referință vin în contextul creat de cadrul legislativ primar și secundar actual, care introduce prevederi și instrumente noi pentru piață. Printre acestea se numără și un sistem de Bonus-Malus care răsplătește comportamentul corect în trafic”, spune uncomunicat ASF.


Şoferii care sunt plasaţi în clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă RCA, faţă de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare.

Aproximativ 83% din poliţele de asigurare auto obligatorie (RCA) pentru persoane fizice se află în clasele de bonus B1-B8, iar în categoria maximă B8 sunt plasate se 48% dintre poliţe, conform datelor din baza de date CEDAM din 31 decembrie 2017, citate de ASF.

Circa 76% din poliţele pentru persoane juridice se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 26% din poliţe.

ASF consideră că „schimbarea relativă a primei de risc de referinţă comparativ cu cea din tariful de referinţă anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând atât scăderi, cât şi creşteri de valoare”.


„Ca urmare a modificării legislației cu privire la sistemul de Bonus-Malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decât au fost aplicate în trecut. Prin urmare, în medie, prima de referință trebuie să compenseze mai mult reducerile viitoare estimate datorate aplicării noului sistem de Bonus-Malus. În cele din urmă, există o inflație a daunelor inerentă care conduce în mod natural la creșterea primelor de referință”, explică ASF.

ASF a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 şi a Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă – Deloitte audit SRL – în funcţie de:

  • categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.),
  • tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică),
  • vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de
  • caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri), spune ASF.

„Tariful de referinţă este un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul poliţelor auto obligatorii şi reprezintă, împreună cu factorul N, elementele în baza cărora este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat”, potrivit sursei citate.

(Descărcaţi de AICI -LINK Raportul ASF privind tarifele de referinţă RCA – februarie 2018)

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr