27 februarie, 2019

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, miercuri, norma care stabilește procedura de transfer a contribuțiilor de la fondurile de pesnii private obligatorii (Pilon 2) la sistemul public de pensii.

Acumulările realizate până la data transferului vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată, potrivit normei ASF privind modificarea și completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat, se arată într-un comunicat al autorității.

Pe de altă parte, în vreme ce pensiile din sistemul public vor fi plătite din contribuţiile plătite de angajaţii din viitor, pensiile de Pilon 2 se strîng deja în conturi nominale induividuale. Randamentul mediu al Pilonului 2 este de peste 2,7 ori mai mare decât rata medie inflaţiei (în termeni anualizaţi), din 2008 încoace, de când a debutat acest sistem.

Principalele prevederi ASF


ASF a scos în dezbatere publică acum două săptămâni, proiectul de normă, pentru a pune în aplicare prevederile OUG 114/2018, așa numita „ordonanță a lăcomiei”.

(Citiţi şi: Proiect: ASF reglementează ieșirea la cerere din fondurile de pensii private Pilon 2)

Participanții la Pilonul 2 vor putea face, după cinci ani de la aderare, cererile către administratorii fondurilor de pensii, care vor transmite datele către Casei Naționale de Pensii Publice, potrivit proiectului ASF

Proiectul reglementării modifică și completează Norma nr. 1/2015, în principal cu prevederi referitoare la:

  • Modalitatea prin care un participant solicită încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat;
  • Etapele procesului de transmitere a informațiilor, prin intermediul rapoartelor prevăzute de actul normativ, în relația dintre administrator, instituția de evidență și A.S.F., referitoare la modificarea datelor participantului în Registrul participanților deținut de către C.N.P.P.;
  • Introducerea unui articol distinct prin care se precizează faptul că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 114/2018, contul participantului rămâne activ și după încetarea plății contribuției la fond;
  • Introducerea unei anexe noi referitoare la Cererea-cadru privind încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat.
  • Introducerea unui articol distinct prin care se specifică data de la care își produce efecte cererea de încetare a plății contribuțiilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: