Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că, în T1 2022, primele brute subscrise (PBS) de RCA au ajuns la 2,47 miliarde de lei, scrie Agerpres.
Majoritatea societăţilor de asigurare autorizate să vândă RCA rămâne interesată de piaţă, concentrarea în zona celui mai mare jucător fiind în scădere, la nivelul lunii februarie. Cota de piaţă a Euroins a fost de sub 35% în luna februarie, faţă de aproape 38% în ianuarie, în timp ce jucătorii de pe următoarele poziţii şi-au crescut cotele. Astfel, Allianz Ţiriac a depăşit 20,3% în februarie, faţă de 18,7% în ianuarie, iar Groupama a depăşit 19,3% în februarie, faţă de sub 14,5% în ianuarie. Şi societăţile Asirom VIG, Grawe şi Omniasig VIG rămân cu cote considerabile, în jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.
Per ansamblul perioadei 1 ianuarie – 28 februarie 2022, cota de piaţă a Euroins a fost de circa 36%, urmată de Allianz Ţiriac cu 19,49%, Groupama cu 16,84%, Grawe cu 9,32%, Asirom VIG cu 9,05%, Omniasig cu 7,71% şi Generali cu 1,3%. După primele trei luni din an, cota Euroins scăzuse deja sub 35%.
De remarcat este şi structura pe maturităţi a poliţelor RCA. Peste 83% dintre acestea au fost încheiate pe perioada maximă, de 12 luni, în timp ce doar 5,75% au fost încheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizată până acum). Aproximativ 10% dintre poliţe au o maturitate de o lună.
Consiliul ASF a decis să aprobe solicitarea firmelor de asigurare membre BAAR ca alocarea clienţilor cu risc ridicat să se facă în mod egal către asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, nu proporţional, în funcţie de cota de piaţă, ca până acum. Aplicarea noului algoritm de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat va avea impact asupra diminuării concentrării acestor riscuri către o anumită societate de asigurare şi dispersia lor, prin preluarea în mod egal de către toţi asigurătorii.
„Alocarea asiguraţilor cu risc ridicat se va face în mod egal către toţi asigurătorii RCA care au dreptul să practice în România această formă de asigurare şi care au emis poliţe RCA în anul curent, indiferent de cota de piaţă deţinută. Alocarea se va face după următorul algoritm: câte un asigurat cu risc ridicat la câte un asigurător RCA până la epuizarea acestora, după care procedura se reia”, arată textul noii reglementări, spune ASF.
Instituţia reaminteşte că, potrivit legislaţiei în vigoare, clienţii care primesc cel puţin trei oferte care depăşesc cu 36% tariful de referinţă aferent categoriei din care fac parte sunt încadraţi în categoria clienţilor cu risc ridicat şi pot solicita Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România să fie repartizaţi către un asigurător, la un preţ egal cu tariful de referinţă plus 36%. Până în prezent, BAAR a repartizat deja în acest fel peste 35.000 de clienţi cu risc ridicat.
În piaţa RCA este prezent cu o cotă notabilă şi un nou jucător, Axeria Iard, societate intrată pe piaţă în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE) în decembrie 2021.
Conform datelor de vânzări, raportate de brokeri şi centralizate de ASF, societatea franceză, prezentă în România printr-o sucursală înregistrată local, a atins o cotă de piaţă de peste 6,5% per ansamblul perioadei 17 ianuarie – 28 aprilie 2022.