Piața de studii clinice din România are potențialul de a se ridica la 800 de milioane de euro, de peste zece ori mai mult decât este în prezent, este de părere Alina Culcea (foto), președintele Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
”Din cauza întârzierii fenomenale în aprobarea studiilor clinice în România se pierde un potențial uriaș de investiții. Dacă noi ne-am raporta la numărul de studii clinice la un milion de locuitori și ne-am compara cu țările din jurul nostru, care sunt competitive în acest domeniu, piața de studii clinice din România care are astăzi aproximativ o valoare de 72 de milioane de euro ar putea ajunge la valoarea de 800 de milioane de euro. Atât pierde România din cauza unui sistem birocratic, din lipsa de resurse umane la agenția care autorizează aceste studii. Întârzierile pot ajunge și la un an”, a declarat Alina Culcea marți, în cadrul conferinței ”Bugetul și fiscalitatea 2023: la ce să se aștepte economia?”, organizată de CursDeGuvernare.
În opinia sa, autoritățile din România trebuie să facă eforturi pentru a atrage investitori în sectorul farmaceutic, în contextul în care în țara noastră nu mai există nicio fabrică de medicamente.
”Din păcate au rămas foarte puține laboratoare de cercetare-dezvoltare. Vorbim mai degrabă de investiții în studii clinice sau de a atrage investitori pentru a dezvolta fabrici poate. Din păcate singura fabrică din România care era a unui producător de medicamente inovatoare a decis din cauza mediului de operare, a decis să se retragă din România. Lipsa unor politici fiscale sustenabile, schimbările legislative dese, mediul de operare extrem de dificil face ca aceste investiții și aceste centre de cercetare și dezvoltare să nu fie în România la nivelul celorlalte țări europene care fac eforturi să-și atragă”, a precizat președintele ARPIM.
Un raport OECD publicat în 2021 arată că România alocă anual în jur de 1.300 de euro pe cap de locuitor cheltuielilor legate de sănătate, la jumătate față de statele din regiune. Media europeană este de 3.500 de euro.
”O altă cifră importantă, dintr-un studiu PwC, despre cheltuieli cumulate cu sănătatea pe cap de locuitor, România aloca în jur de 11.000 de euro, eram pe penultimul loc, înaintea Bulgariei. Slovenia 27.000 de euro, Cehia 26.000 de euro, Croația 20.000. Diferențele sunt notabile”, a mai spus Alina Culcea.
Citește AICI și slide-urile de prezentare ale Alinei Culcea.
***