joi

11 aprilie, 2024

16 aprilie, 2020

Armata a lansat o licitație restrânsă de peste 1,3 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene 71 de la Câmpia Turzii în „perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională”.

Planul de modernizarea, anunță HotNews, vine separat față de investiția de circa 130 de milioane de dolari pe care SUA o pregătește în aceeași unitate. La baza de la Câmpia Turzii SUA a trimis frecvent aeronave de luptă sau chiar și drone militare precum MQ-9 Predator recent.

Licitația restrânsă are o valoare estimată la 1.370.988.842 lei, fără TVA, va fi acordată în baza celui mai bun raport calitate-preț, iar durata contractului va fi de 67 de luni. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 iulie 2020.


„Ținând seama de infrastructură, personalul și tehnică existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe aerodromul militar Câmpia Turzii, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane de lupta multirol și diversificarea misiunilor ce urmează a se execută în locația Câmpia Turzii (exerciții multinaționale, activități de îmbarcare/debarcare personal și materiale pentru teatrele de operații, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate) și că urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, se consideră că acest proiect este impetuos necesar”, se arată în Caietul de Sarcini consultat de HotNews.ro.

„Perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se execută pe și de pe această locație, presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona aerodromului Câmpia Turzii și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se mai notează în document.

„Investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici„, potrivit Caietului de Sarcini.

Departamentul Forțelor Aeriene din cadrul Pentagonului vrea să investească peste 130 milioane dolari în construirea de noi facilități la baza aeriană românească de la Câmpia Turzii, care să sporească capacitatea acesteia de a găzdui în condiții tehnice optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO și care să le permită acestora să reacționeze prompt, în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate din Europa.


La baza aeriană de la Câmpia Turzii, Statele Unite au trimis periodic, în baza relațiilor bilaterale, aeronave de luptă și militari care să participe la exerciții și să se antreneze cu soldații români.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: