Ordonanța de Urgență prin care Monitorul Oficial a fost trecut de premierul Victor Ponta din subordinea Camerei Deputaților în subordinea guvernului a intrat în viogoare sâmbătă, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit agenției MEDIAFAX, guvernul își justifică această decizie prin aceea că, dacă Monitorul Oficial ar fi rămas în subordinea parlamentului, acest lucru ar dus la „disfuncţionalităţi majore” în activitatea de editare a publicaţiei oficiale a statului, „cu consecinţe deosebit de negative” asupra întregii societăţi.
Procedura este justificată de guvern prin faptul că, în ultimii doi ani, au fost publicate anual în Monitorul Oficial aproximativ 3.000 de acte emise de Executiv şi doar crca 400 de acte ale Parlamentului, astfel că se impune „o responsabilizare” a Guvernului în organizarea şi funcţionarea regiei.
Trecerea Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a SGG a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri de Guvern. Actul normativ a intrat în vigoare sâmbătă, odată cu publicarea în Monitor.
Ordonanţa prevede că autorităţile emitente au obligaţia de a comunica neîntârziat SGG date, informaţii şi precizări solicitate de această instituţie publică sau de regie necesare îndeplinirii cerinţelor de publicare. Cheltuielile de publicare se suportă de emitenţi.
Monitorul Oficial partea I se editează, în traducere, şi în limba maghiară.
În maximum o săptămână va fi aprobată, prin hotărâre de guvern, reorganizarea Monitorului Oficial.
Potrivit acesteia, din Consiliul de Administraţie al Monitorului Oficial vor face parte obligatoriu şi câte un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi al Ministerului Finanţelor.