Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a lansat un program de pre-pensionare pentru salariaţii care îndeplinesc, sau vor îndeplini până în 31 decembrie 2015, condiţiile de pensionare, acţiunea fiind justificată prin nevoia de a creşte productivitatea în „actualul context economic, care este dificil şi volatil”.
„În actualul context economic, care este dificil şi volatil, lucru reflectat în creşterea costurilor şi pierderea de competitivitate, este nevoie să ne îmbunătăţim productivitatea muncii, atât prin creşterea producţiei, pentru care am investit, recent, resurse importante, cât şi prin acest program de pre-pensionare. Implementăm această măsură într-o maniera responsabilă din punct de vedere social, cum am facut şi până acum”, explică directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, citat într-un comunicat al companiei.
„Programul este deschis numai pentru angajaţii care îndeplinesc deja condiţiile de pensionare sau care vor fi în această situaţie până pe 31 decembrie 2015.
Salariaţii care sunt eligibili şi care doresc participarea la program vor primi o sumă netă de 22.000 de lei, precum şi un număr de salarii care reprezintă diferenţa – în luni – între data plecării din societate şi data plecării din societate şi data pensionării, dar nu mai mult de 12 salarii.
Compania poate respinge solicitările pentru acest program de pre-pensionare fără a oferi o justificare, iar salariaţii care se înscriu pot reveni asupra deciziei lor până în ziua plecării, în niciun caz după”, se menţionează în comunicat.
Compania avea la sfârşitul anului trecut 7.115 angajaţi, faţă de peste 27.000, câţi lucrau la Sidex în 2001, înainte de privatizare.
Salariaţii care sunt eligibili şi care doresc să se înscrie în program vor primi o sumă netă de 22.000 de lei, precum şi un număr de salarii care reprezintă diferenţa, în luni, între data plecării din companie şi data pensionării, dar nu mai mult de 12 salarii, se precizează în comunicat.
Combinatul face parte din grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Guvernul a aprobat, pe 11 iunie, Hotărârea privind schema de ajutor acordată marilor consumatori de energie electrică.
Aceasta prevede şi interdicţia concedierii a peste 25% din numărul de angajaţi existent în momentul accesării acestui ajutor.
În cazul în care firmele nu respectă condiţiile asumate, vor fi obligate să restituie ajutoarele, precizează HG.
Scutirea de la cota de certificate este posibilă pe durata maximă de 10 ani.
Numărul estimat al beneficiarilor HG este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.
Printre companiile care vor beneficia de schemă se numără cei mai mari consumatori – Arcelor Mittal Galaţi, Alro Slatina, Feral Tulcea, Holcim etc.
Cele trei categorii de reduceri sunt aplicate în funcţie de intensivitatea companiilor:
- sunt scutite de la plata a 85% din certificatele verzi companiile cu intensitate energetică mai mare de 20%
- sunt scutite de la plata a 60% din certificate, firmele cu intensitate între 10 şi 20%
- sunt scutite de plata a 40% din certificate societăţile cu electrointensitate între 5 şi 10%.