companii cu capital de stat din românia

28 octombrie, 2024

Pe ordinea de zi a ședinței din 14 noiembrie a Adunării Generale a Acționarilor de la Nuclearelectrica se află aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, contract ce urmează a fi semnat cu consorţiul internaţional format din companiile Fluor şi Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada şi Ansaldo din Italia.

„Vineri, Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a votat în unanimitate pasul următor, iar ministerul a solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku. Investiţia în reactoarele 3 şi 4 a fost blocată timp de decenii”, a anunţat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul, finanțat prin bănci de import-export din cele 3 state participante: SUA, Canada și Italia

Acesta a precizat că finanţarea proiectului este susţinută şi de statele participante, prin intermediul băncilor de import-export: USEXIM (3 miliarde de dolari), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat la Ottawa) şi Italia (2 miliarde euro, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, de asemenea, să sprijine acest proiect strategic cu toate resursele necesare.”

„Reuşim astfel să punem proiectul pe un drum fără întoarcere, cu parteneri serioşi, cu o tehnologie deja validată prin operarea unităţilor 1 şi 2, care au fost şi sunt printre cele mai performante reactoare nucleare din lume. Programul nuclear civil românesc merge mai departe şi înseamnă şansa României de a avea energie sigură, la un preţ accesibil şi fără emisii de CO2. Facturi mai mici pentru români, competitivitate pentru companiile româneşti, locuri de muncă şi dezvoltare. (…) Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este cel mai important demers pentru sistemul energetic naţional – şi a fost cel mai greu din întreg mandatul echipei mele”, a declarat Sebastian Burduja.

Pentru Adunarea Generală Extraordinară a SNN din 14 noiembrie, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat completarea ordinii de zi, între altele, cu următoarele puncte:

  • aprobarea rezultatului negocierilor privind atribuirea contractului de servicii de inginerie şi servicii de management de proiect (Contractul EPCM) pentru Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, respectiv a unor aspecte de oportunitate comercială; aprobarea încheierii Contractului EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) privind Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, între societatea EnergoNuclear S.A. şi Asocierea FCSA formată din Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington Sucursala Bucureşti Branch, Candu Energy Inc., Ansaldo Nucleare S.p.A., S&L Engineers, Ltd. si Sargent & Lundy Energie S.R.L;

  • aprobarea mandatării Directorului General al EnergoNuclear S.A. să semneze, în numele şi pe seama societăţii EnergoNuclear S.A., Contractul EPCM privind Unităţile 3 şi 4;

  • aprobarea Deciziei de Investire I şi trecerea în Etapa a II-a – Lucrări preliminare aferente Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

(Citește și: Unitatea 3 de la Cernavodă intră în funcțiune în 2030 – Legea privind acordul de sprijin pentru unitățile 3 și 4, adoptată)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: