marți

24 mai, 2022

Aproape 38% din drumurile asfaltate au durata de serviciu depăşită. Bugetul CNAIR scade

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 aprilie, 2020

Majoritatea drumurilor publice din România nu erau modernizate  la sfârșitul anului trecut, adică pe o lungime de 59% din totalul de 86.391 km.

Pe de altă parte, durata de serviciu era depăşită pe cea mai mare parte (38%) a drumurilor asfaltate cu „îmbrăcăminţi uşoare” sau mai grele, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte, bugetul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost diminuat cu peste 15%, în martie, până la 3,15 miliarde de lei, potrivit unui document intern, citat de Economica.


„În ceea ce priveşte starea tehnică a drumurilor publice, 35,1% din lungimea drumurilor modernizate şi 43,1% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere aveau durata de serviciu depăşită”, spune raportul INS.

Structura reţelei de drumuri publice include :

  • 38.166 km (44,2%) drumuri modernizate (în proporţie de 92,8% drumuri modernizate cu
    îmbrăcăminţi asfaltice de tip greu şi mijlociu),
  • 21.365 km (24,7%) drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi
  • 26.860 km (31,1%) drumuri pietruite şi de pământ.

Autostrăzile aveau doar 866 de kilometri (4,8% din totalul drumurilor) și, în 2019 – un an neafectat de criza majoră din prezent, progresul s-a limitat la doar 5,2%.


Asfaltate sau nu, ceele mai lungi drumuri publice sunt în regiunea de Nord-Est (17,3% din total), urmată de Sud-Muntenia (15%). Infrastructura rutieră cea mai mică este în Regiunea Sud-Est (12,7%).

Regiunea București – Ilfov concentrează 1% din lungimea totală a drumurilor publice din România.

Înainte de promisiuni

Guvernul a promis că pregăteşte relansarea economiei inclusiv prin creşterea investiţiilor în sectoarele cheie.

Până atunci, însă, CNAIR funcţionează după un buget rectificat negativ, resursele fiind mutate din majoritatea obiectivelor către trei obiective principale: Autostrada București – Brașov, Autostrada Transilvania și Drumul Expres Craiova – Pitești („Autostrada Ford”) primesc mai mulți bani, în urma actualizării din martie bugetului alocat proiectelor rutiere naționale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Anul trecut, CNAIR a reușit să cheltuiască 2,62 miliarde de lei din bugetul alocat inițial de 4,12 miliarde de lei, cea mai mare investiție anuală în proiectele de infrastructură rutieră din România din ultimii trei ani.

În 2017, CNAIR a cheltuit 1,67 miliarde de lei iar în 2018 a plătit 1,74 miliarde de lei pentru proiectele de investiții, potrivit datelor citate de Economica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: