joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 mai, 2011

După cum estimam anterior, inflaţia a luat-o razna şi a urcat la 0,66% nivel lunar, respectiv 8,34% pe ultimele 12 luni. Cauzele sunt uşor de identificat, în farfurie, la pompa de benzină şi, noutatea lunii aprilie, la priza de curent electric.

Majorarea cu 5% a tarifului la energia electrică livrată populaţiei a avut un impact direct de 0,25% pe indicele preţurilor de consum, adică 40% din totalul scumpirii generale. Legumele (ale căror preţuri s-au majorat cu 2,8%) şi fructele (7,7%) au venit fiecare cam cu 0,10% din cele 0,66% anunţate mai sus, iar combustibilii (0,7%) cu 0,05%.

Mielul de Paşte a mişcat semnificativ preţurile la carne, unde creşterea generală de 0,61% a rezultat în pofida unor valori mult mai mici la carnea de porcine (0,03%), carnea de pasăre (0,15%) sau carnea de bovine (0,21%).


În fine, zahărul şi-a continuat scumpirea cu încă cinci procente (17,5% de la începutul anului), ceea ce a mai adăugat 0,04% la indicele general al preţurilor.

Singurul element care a contribuit semnificativ la diminuarea inflaţiei a fost cursul de schimb, prin intermediul tarifelor la telefonie. În scădere cu 1,66%, acestea au generat o influenţă favorabilă de 0,09% pe indicele general al preţurilor.

Paradoxal, inflaţia controlată de Banca Naţională prin intermediul politicii monetare, aşa numitul CORE 2 ajustat ( fără legume, fructe, ouă, combustibili, produse cu preţuri reglementate, băuturi şi tutun ) a scăzut de la 0,21% în luna precedentă la doar 0,13%, ceea ce echivalează cu o inflaţie de doar 1,57% anualizat.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: