miercuri

19 ianuarie, 2022

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2020

Kyriakos Mitsotakis și Recep Tayyip Erdogan în marja summit-ului NATO din decembrie 2019

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de împărțirea zonelor exclusive din Marea Mediterană.

Altfel, conflictul va ajunge la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, a avertizat premierul elen.

„Să ne întâlnim, să discutăm și să căutăm o soluție acceptabilă. Să dăm o şansă diplomaţiei”, a spus premierul grec într-un discurs adresat online Adunării Generale ONU desfășurate virtual vineri, citat de AFP și France 24.


Kyriakos Mitsotakis încearcă astfel să mențină tonul moderat al rivalității, altfel istorice, dintre cele două țări, care sunt acum aliate în NATO, după ce au anunţat, marţi, că vor începe discuții exploratorii.

Turcia și Grecia, respectiv Ciprul, îşi dispută zone din Mediterana de Est care ar putea fi bogate în gaze naturale.

„Dacă nu ne vom pune de acord, atunci va trebui să ne încredem în înțelepciunea Curții Internaționale de la Haga”, a mai spus premierul grec, după s-a declarat încă optimist, deși Turcia a răspuns cu „agresiune” la propunerile Greciei.

„Toată lumea înţelege că această escaladare permanentă a tensiunilor nu poate dura. (…) Eu refuz să cred că parteneriatul între vecini apropiaţi nu este posibil”, a adăugat el.


Invocând oferta Greciei de a sprijini Turcia în eforturile sale de integrare europeană, Kyriakos Mitsotakis a dat exemplul Israelului și Emiratelor Arabe Unite, care – rivale și ele, au încheiat un acord: „Grecia este prietenă cu amândouă aceste state”.

Turcia a trimis, luna trecută, un vas de explorare în căutare de rezerve de perol și gaze naturale, sprijinit de fregate militare, într-o regiune din Mediterana pentru care și Grecia are pretenții.

Grecia a răspuns cu exerciții navale și a avetizat că se bucură de sprijinul Uniunii Europene și mai ales al Franței.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În propriul său discurs de la ONU, preşedintele Recep Erdogan a spus că și Turcia vrea să „rezolve echitabil disputele printr-un dialog sincer bazat pe dreptul internaţional” pentru a rezolva acest conflict.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr