joi

28 martie, 2024

18 august, 2020

Foștii premieri britanici Gordon Brown și Tony Blair, printre semnatarii apelului

Un număr de 275 foşti lideri ai lumii au făcut apel marţi la o acţiune globală urgentă de investiții în învățământ, pentru a împiedica apariţia unei ”generaţii Covid” cu milioane de copii privaţi de educaţie.

Apelul este adresat guvernelor naționale, liderilor G20, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi băncilor de dezvoltare.

Semnatarii scrisorii deschide au cerut ca, pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate, guvernele să investească în programe de recuperare pentru a evita daunele iremediabile la adresa viitorului copiilor.


”Nu putem permite ca aceşti tineri să fie privaţi de educaţie şi de o posibilă şansă de succes în viaţă”, se menţionează în scrisoarea semnată de 275 de foşti lideri mondiali, economişti şi specialişti în educaţie.

Printre semnatari se numără fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon, fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark şi foştii premieri britanici Gordon Brown, Tony Blair şi John Major.

O îngrijorare deosebită o reprezintă cei circa 30 de milioane de copii care s-ar putea să nu mai revină niciodată la şcoală, în pofida faptului că măsurile de carantină au început să fie relaxate.

”Pentru aceştia, pentru cei mai puţin favorizaţi copii din lume, educaţia este adesea singura ieşire din sărăcie – un drum care este în pericol de a se închide’‘, potrivit scrisorii. ”Mulţi (copii)… sunt fete adolescente pentru care a fi la şcoală este cea mai bună apărare împotriva căsătoriilor cu forţa şi cea mai bună speranţă pentru o viaţă de oportunităţi extinse”, continuă scrisoarea.


La nivel mondial se estimează că 12 milioane de fete sunt obligate să se mărite în fiecare an înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, ceea ce înseamnă, în medie, o fată la fiecare trei secunde. Experţi ai ONU se tem că, din cauza crizei coronavirusului, s-ar putea înregistra 13 milioane de căsătorii în plus în rândul copiilor, în deceniul următor.

Mulţi alţi copii neşcolarizaţi riscă să fie exploataţi, fiind puşi să facă munci periculoase, mai atrag atenția semnatarii apelului.

Agenţiile ONU au transmis că numărul lucrătorilor minori la nivel mondial a scăzut la 152 de milioane, de la 246 de milioane în 2000, dar există temerea că pandemia ar putea declanşa o primă creştere în 20 de ani, în contextul în care familiile se luptă să supravieţuiască crizei economice.

Foştii lideri au avertizat că apariţia unei stări de urgenţă în educaţie ar pune în pericol obiectivele globale de eradicare a sărăciei şi inegalităţii până în anul 2030 şi ar putea amâna cu ani buni progresele în ceea ce priveşte egalitatea de gen.

Peste jumătate de miliard de copii nu se duc la şcoală din cauza măsurilor de carantină şi, deşi mulţi au beneficiat de cursuri online, lipsa accesului la internet i-a lăsat pe cei mai săraci dintre copii fără educaţie, se menţionează în scrisoare. Închiderea şcolilor a dus şi la o recrudescenţă a foametei, peste 300 de milioane de copii pierzând mesele gratuite pe care le primeau când mergeau la cursuri.

Cheltuielile pentru educaţie în ţările cu venituri scăzute sau medii urmează să fie reduse cu 100-150 de miliarde de dolari, au mai avertizat foştii lideri în scrisoarea lor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: