marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2020

Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România, avertizează Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), după ce Parlamentul a votat marți majorarea pensiilor cu 40%.

Și alte state membre UE au înregistrat în anul 2020 creşteri mari de deficit bugetar, dar acestea au fost cauzate de efectele pandemiei şi nu sunt, în principal, de natură structurală, precum în cazul României, arată un comunicat al Asociației:

Deficitele de 8-9% din PIB, ca efect al pandemiei sau al implementării unor programe de sprijin pentru economie, cum este situaţia altor ţări europene, sunt total diferite de acelaşi deficit determinat de majorarea unor cheltuieli permanente, precum în cazul României.


Pieţele internaţionale nu tolerează deficite excesive pe termen lung.

În opinia AOAR, toate eforturile de reducere a costului de finanţare sunt compromise prin această măsură, România expunându-se riscului de scădere a rating-ului de ţară.

”Spirala periculoasă poate continua cu măsuri de la partenerii europeni, afectarea fondurilor europene alocate României şi adâncirea efectelor crizei”.

AOAR recomandă prudenţă şi responsabilitate în utilizarea logicii electorale pentru luarea deciziilor de natură economică al căror cost va fi suportat de întreagă societate şi în timp, de generaţiile următoare.


Parlamentul a votat marți proiectul de lege de aprobare a rectificării bugetare adoptate de guvern, proiect pe care l-a modificat eliminând, de exemplu, decizia guvernului de creștere a punctului de pensie cu 14%, de la 1 septembrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În aceste condiții, guvernul ar fi obligat, dacă președintele Iohannis promulgă acest proiect, să crească punctul de pensie cu 40%, așa cum prevede legea prorogată de Guvernul Orban.

Împotriva modificărilor operate de Parlament s-au pronunțat PNL și USR, restul partidelor cu reprezentare parlamentară votând favorabil. Rezultatul votului: 242 pentru, 187 împotrivă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: