joi

25 aprilie, 2024

26 iulie, 2020

Aproape un sfert (23%) din cele peste 30.000 IMM-uri cuprinse într-un sondaj OECD s-au declarat beneficiare ale unei forme de suport financiar oferită de autoritățile naționale pentru a supraviețui crizei coronavirus. România și Ungaria sunt singurele state din UE unde procentul s-a situat sub 15.

În Europa, media a fost de 30% din IMM-urile chestionate, iar în America de Nord – de 37%. În Australia, Belgia și Irlanda, peste 50% din managerii și patronii chestionați de OECD au declarat că primeau sprijin financiar în momentul realizării sondajului, 28 – 31 mai.

Datele agregate, care nu sunt reprezentative, arată că 60% din acest sprijin a fost acordat sub forma:

  • Granturi guvernamentale – 49%
  • Credite guvernamentale – 10%

Motivele pentru care IMM-urile nu au beneficiat de ajutor


  • 27% din totalul IMM-urilor cuprinse în sondaj care nu au primit nicio formă de ajutor au declarat că nu a fost disponibilă nicio formă de. Situația a fost raportată în special de IMM-urile din Orientul Mijlociu și Nordul Africii (33%), Asia de Sud (34%)
  • în Canada și în SUA, 57%, respectiv 46% din totalul firmelor care nu au accesat un sprijin guvernamental aveau cunoștință de existența formelor de ajutor, dar nu au aplicat
  • la sfârșitul lunii mai, din totalul IMM-urilor europene ce nu primeau sprijin de la stat, 12% au declarat că au aplicat, dar nu li s-a aprobat cererea. În America de Nord, ponderea celor refuzați era de 15%, iar în America Latină de 27%

Portugalia – 64% din patronii de mici afaceri aveau dificultăți cu plata la timp a facturilor familiei

Sondajul a constat și creșterea proprietarilor de mici afaceri care au raportat constrângeri financiare la plata facturilor familiei. Peste 50% au declarat că fac eforturi pentru plata la timp a facturilor și erau îngrijorați în legătură cu posibilitatea asigurării cheltuielilor familiei.

Pentru Europa și America de Nord procentul acestor antreprenori este mai mic, dar tot îngrijorător – de aproximativ 40%.

Danemarca și Norvegia se plasau mai bine – aproape un sfert din totalul patronilor de mici afaceri intervievați au reclamat astfel de dificultăți.


Micii antreprenori din Portugalia și Italia, puternic lovite de criza Covid-19, s-au confruntat cu cele mai mari probleme de acest fel: 64%, respectiv 58% dintre patronii intervievați au declarat greutăți în plata la timp a facturilor familiei.

Sondajul este o colaborare între OECD, Facebook și Banca Mondială și nu reflectă situația dintr-o economie sau o regiune, datele fiind colectate doar de la companiile ce au cont de Facebook.

Acest prim sondaj din pandemie a fost realizat în 50 de state, între 28 și 31 mai, și conține răspunsuri de la peste 30.000 de manageri și patroni de IMM-uri, precizează raportul OECD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: