duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2022

Secretarul general al ONU António Guterres a spus marți că a venit la Moscova ca „mesager al păcii” și că obiectivul său este „strict legat de a salva vieți și de a reduce suferința”.

António Guterres s-a întâlnit marți cu ministrul de Externe Serghei Lavrov pledând, potrivit The Guardian, ca Federația Rusă să accepte un armistițiu pentru ca populația civilă din Ucraina să poată pleca din calea războiului.

Potrivit agendei comunicate de Organizația Națiunilor Unite, António Guterres ar urma să se întâlnească și cu Vladimir Putin.

António Guterres: ”Există poziții diferite cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”


În conferința de presă comună susținută la Moscova, António Guterres a anunțat că a avut o discuție „foarte sinceră” cu Serghei Lavrov și că este „clar că există două poziții diferite cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Potrivit Federației Ruse, în Ucraina se desfășoară o operațiune militară specială cu obiective clar anunțate: eliberarea Donbas. Potrivit ONU, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrității sale teritoriale și împotriva Cartei Națiunilor Unite.

„Există un aspect care este foarte clar și evident, pe care nu-l poate schimba niciun argument. Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”, a spus secretarul general al ONU.

La Moscova, secretarul general ONU a spus că are „convingerea profundă” că războiul ar trebui să se încheie cât mai curând posibil.

ONU se declară pregătită să ajute la salvarea de vieți în Mariupol


António Guterres a afirmat că o „bătălie violentă” este în desfășurare în regiunea Donbas a Ucrainei cu „moarte și distrugere extraordinară”.

”Recunoaștem că ne confruntăm cu o criză în Mariupol. Mii de civili au nevoie urgentă de asistență umanitară pentru a salva vieți și mulți de evacuare. Organizația Națiunilor Unite este pregătită să-și mobilizeze pe deplin resursele umane și logistice pentru a ajuta la salvarea de vieți în Mariupol”, a precizat secretarul general.

El a spus că propunerea sa este o activitate coordonată a ONU, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și a forțelor ucrainene și ruse pentru a permite „evacuarea în siguranță a civililor care doresc să părăsească” combinatul siderurgic Azovstal și orașul Mariupol „în orice direcție aleg”.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat că este ”prea devreme pentru a vorbi despre mediere” în discuțiile dintre Rusia și Ucraina. El a precizat totuși că Moscova este angajată la o soluție diplomatică prin discuții cu Kiev.

Adresându-se jurnaliştilor, Serghei Lavrov a spus: ”Conflictul din Ucraina este un semnal de alarmă periculos pentru Naţiunile Unite”. Rusia trebuie să reamintească lumii de „suveranitatea egală” a diferitelor state membre ONU, a mai spus Serghei Lavrov.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: