luni

20 mai, 2024

22 aprilie, 2022

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat joi „eliberarea” orașului-port Mariupol, chiar dacă armata sa nu a reușit să intre în oțelăria Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni din interiorul orașului, unde și civilii s-au adăpostit.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi seara că forțele ucrainene de acolo continuă să reziste. Volodimir Zelenski a mai afirmat că președintele Putin a respins propunerea Ucrainei pentru încetarea focului în zilele de Paște.

Cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Rusia: Cererea nu e sinceră, oferă timp pentru înarmare


Președintele Volodimir Zelenski a declarat că încă mai speră la pace, chiar și după ce Moscova a respins o propunere de armistițiu pentru acest weekend, când este celebrat Paștele creștin-ortodox, relatează The Guardian.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri PolIanski, a declarat că solicitarea nu este „sinceră” și ar oferi luptătorilor ucraineni mai mult timp pentru a se înarma.

Rusia a respins o cerere similară la începutul acestei săptămâni, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse un armistițiu până în duminica Paștelui pentru a permite livrarea de ajutor umanitar și evacuarea sigură pentru civilii care încearcă să fugă din zona de război.

Dovezi privind gropile comune din Mariupol

Afirmațiile oficialilor ucraineni cu privire la descoperirea unor gropi comune în afara orașului Mariupol sunt susținute de imagini din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies.


Potrivit CNN, un bilanț ferm al morților după săptămânile de bombardament puternic asupra Mariupol nu este disponibil. Dar jurnaliştii din oraş au documentat înmormântarea grăbită a civililor acolo, iar pe reţelele de socializare au apărut imagini care arată cadavre lăsate pe străzile din oraş.

Azovstal rezistă

Situația de la combinatul de oțel Azovstal din Mariupol, complex care odată a angajat peste 10.000 de oameni, este „aproape de o catastrofă”, a declarat directorul general al companiei care deține fabrica pentru CNN.

Yuriy Ryzhenkov spunea inițial că apărătorii au fost suficiente provizii pentru două până la trei săptămâni, dar au trecut aproape opt săptămâni de blocada.

El a adăugat joi că cei careîncă sunt acolo „nu s-au dat bătuți”. Se crede că sute de soldați, dar și civili care s-au refugiat din calea armatei ruse, au rămas blocați în oțelărie.

Armata rusă a înconjurat complexul industrial, dar nici măcar civilii nu ies de acolo. Vladimir Putin a cerut armatei să nu ia cu asalt oțelăria, ci să se asigure că ”nici musca nu zboară de acolo”.

Tancurile rusești au înconjurat complexul indistrial Azovstal

Lupte grele în Donețk și Luhansk

Forțele ruse au cucerit 40 de localități în estul Ucrainei, anunță BBC, dar președintele Zelenski afirmă că avansul armatei inamice este unul temporar.

Serhii Haidai, șeful administrației militare a regiunii Luhansk, afirmă că forțele rusești au avansat în trei direcții, către localitățile Rubizhne, Popasna și Novotoșkivske.

Rachetă neexplodată în Rubizhne

Discuții ale soldaților ruși despre uciderea prizonierilor de război

Serviciile de informații militare ale Ucrainei spun că au interceptat comunicații ale forțelor ruse, în care se vorbește despre un ordin pentru uciderea prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna, din regiunea Lugansk.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o interceptare audio a unei conversații a ocupanților, care se referă la ordinul de a ucide toți prizonierii de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna (Regiunea Lugansk),” au scris serviciile de informații militare ucrainene pe Twitter.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: