marți

16 iulie, 2024

31 martie, 2022

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) investește peste 5 milioane de euro în echipamente performante de depistare a reziduurilor din pesticidelor în fructe și legume, scrie Agerpres.

ANSVSA menţionează că va dezvolta şi va implementa metode de analiză specifice determinării reziduurilor de pesticide din produse alimentare prin investiţii în cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) şi Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa, Suceava, Bucureşti, Olt şi Ialomiţa.

Prin investiţiile în echipamente performante şi metode de analiză, se va întări capacitatea analitică actuală, se va reduce timpul de eliberare a buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va creşte viteza de reacţie a serviciilor veterinare şi, implicit, gradul de protecţie a sănătăţii consumatorilor.


În acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală se efectuează în cadrul a trei laboratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce aparţin DSVSA din Bucureşti, Constanţa şi Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu excepţia celor din Constanţa, au fost achiziţionate în perioada 2008-2009.

Capacitatea analitică actuală a laboratoarelor din reţeaua ANSVSA, pentru aceste determinări, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiză să fie de 3-4 zile.

O parte din bani vor fi direcţionaţi către dezvoltarea şi implementarea de metode de analiză specific determinării acizilor graşi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilor şi a dioxinelor în cadrul IISPV şi DSVSA din Buzău, Vaslui şi Braşov.

Strategia de finanţare va include şi programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achiziţia de linii ELISA (stabilirea unui diagnostic la animale precum leucoza bovină, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcină clasică, pesta porcină africană etc.), autoclave şi hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) şi programul de supraveghere în domeniul produselor medicinal veterinare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: