Eficiența energetică și consumatorii din România ar avea mult de câștigat dacă s-ar elimina monopolul „ilegal” al CFR Electrificare ca furnizor de energie al operatorilor de trenuri electrice, potrivit unei analize a Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.
„În privința sectorului de transporturi pe calea ferată considerăm prioritară instalarea rapidă de contoare inteligente pentru toate trenurile care circulă in România și liberalizarea pieței de furnizare de energie electrica prin eliminarea monopolului ilegal al CFR Electrificare pe care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) îl tolerează intr-un profund dispreț față de prevederile legislației europene și față de interesele consumatorilor, ce nu beneficiază de prețuri mai mici provenite din coordonarea traficului trenurilor cu evoluția curbei de consum la energie electrică”, spune un comunicat al Asociației.
Practic, CFR Electrificare le furnizează energie electrică operatorilor feroviari fără contoare inteligente pe locomotive (CFR Marfă, CFR Călători și alții privați), conform unui consum estimat și la tarife nediferențiate pe segmente orare în funcție de încărcarea sistemului. Monopolul pornește de la Legea energiei și de la reglementări secundare, au explicat reprezentanții Asociației, pentru CursDeGuvernare.ro.
Marile lipsuri energetice ale PNRR
Cea dintâi poziție publică a Asciației a constat în critica Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) în ceea ce privește proiectele de energie. Astfel:
- nu este prevăzut nici un proiect privind liniile de înaltă tensiune ale transportatorului și operatorului sistemului energetic național, Transelectrica (TEL);
- nu este prevăzut nici un proiect „producție de energie electrică în centrale eoliene offshore la Marea Neagră” în ciuda importanței acordate de UE acestui tip de energie regenerabila, ca și a potențialului;
(Citiți și: „România ar putea produce de 4 ori mai multă energie electrică prin parcurile eoliene offshore. Harta locațiilor potențiale – raport EPG”)
- „PNNR nu ar trebui să finanțeze centrale de cogenerare care produc emisii, ci numai centrale de cogenerare care utilizează energia regenerabilă ca sursă primară de energie. Respingem conceptul de a finanța cu bani europeni soluții care “poluează mai puțin” , pe care le considerăm o risipă de bani publici și susținem finanțarea doar a proiectelor energetice care nu poluează deloc și care chiar au nevoie de finanțare nerambursabilă”, spune Asociația pentru Energie Curată (AEC).
Multe din ideile AEC prezentate acum au fost exprimate prima oară de expertul Răzvan Nicolescu cu ocazia conferinței „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență” organizată de CursDeGuvernare.ro.
(Citiți și: „VIDEO / Răzvan Nicolescu, Deloitte România: “Preocuparea mea este câți bani europeni pentru energie verde vor fi capitalizați de economia noastră”)
De asemenea, AEC consideră prioritară dezvoltarea unor capacități naționale de producție a hidrogenului și a bateriilor pentru stocarea energiei electrice.
Obiectivul se poate realiza „numai prin implicarea mediului privat, folosind instrumentul administrativ existent al schemelor de ajutor de stat”.
„Acest instrument va asigura si atragerea unor surse de finanțare proprii si va asigura integritatea si transparenta alocării banilor pe criterii competitive legate de procentul de cofinanțare”, mai spune Asociația pentru Energie Curată si Combaterea Schimbărilor Climatice (AEC).
Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AEC) a fost recent înființată și este condusă de expertul în energie Răzvan Nicolescu.