marți

24 mai, 2022

ANRE scumpește gazele naturale cu 5% pentru companii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 decembrie, 2011

Companiile vor plăti la 1 ianuarie 2012 cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza creşterii preţului gazelor importate, dar tarifele pentru populaţie vor rămâne nemodificate, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citată de Mediafax.

„Comitetul de reglementare ANRE a aprobat menţinerea preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei şi creşterea în medie cu circa 5% a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2012”, potrivit ANRE.

Creşterea preţului gazelor pentru companii este motivată de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum şi de un consum estimat în urcare în perioada ianuarie-martie 2012, faţă de octombrie-decembrie.


Companiile şi populaţia plătesc tarife diferite la gazele naturale, în funcţie de un coş, compus din gaze din producţia internă, gaze importate şi gaze din depozitele de înmagazinare. Gazele produse în România sunt de circa două ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Coşul pentru companii este compus în proporţie de 67% din gaze produse în România şi 33% din gaze de import, în timp ce coşul destnat populaţiei are 91,5% gaze din producţia internă, iar diferenţa din import.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, respectiv iunie-iulie şi trimestrul IV. Astfel, preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut în iulie cu aproape 10%, iar de la 1 octombrie a fost majorat cu încă 8%.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: