marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 octombrie, 2019

Guvernul a încasat, din 2013 încoace, impozite pe veniturile suplimentare ale operatorilor din liberalizarea pieței gazelor, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acești bani, potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Guvernul nici măcar nu a definit legal categoria care trebuia să beneficieze de alocațiile din sursa menționată.

„Ani de zile s-au încasat niște bani care nu știu dacă s-au alocat legal sau nu. Direcția în care trebuia să se ducă banii era protejarea consumatorilor vulnerabili. Până la acest moment, consumatorul vulnerabil nu a fost definit legal „, a spus Zoltan Nagy-Bege , la conferința profit Energy.forum.


Numărul consumatorilor vulnerabili ar putea fi de ordinul milioanelor „sau peste un milion cel puţin. Din păcate vedem că aceste vremuri tulburi nu ajută la rezolvarea accelerată a problemei”, a mai spus vicepreședintele ANRE, citat de Agerpres.

Trei ministere (al Energiei, al Muncii şi cel al Finanţelor) trebuie să rezolve problema, iar definirea consumatorului vulnerabil ar urma să fie realizată până la finele lunii octombrie – începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an – potrivit oficialului citat.

Veniturile suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețului gazelor, trebuia direcționate „către bugetul de stat în vederea asigurării ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei părți din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale și pentru reducerea deficitului bugetar”, potrivit notei de fundamentare la ordonanța (7/2013) care a impus impozitul.

A fost respectată doar partea a doua a frazei de fundamentare a impozitului suplimentar. În schimb, cu motivația protecției sociale a fost plafonat prețul la gazelle natural pentru populație, prin OUG 114, care a amplificat dezechilibrele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Unul din dosarele de infringement deschise de Comisia Europeană se referă tocmai la acordarea de ajutoare generalizate în loc ca „acestea să fie țintite către consumatorii care au nevoie”, a amsi spus oficialul citat.

De asemenea, Comisia Europeană a amânat până la sfârșitul anului trimiterea la Curstea de Justiție a UE, tocmai dosarul de infringement privind accesul la piață a resurselor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: