sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a tăiat din statisticile „pe hârtie” capacități de producție de circa 400 MW, potrivit unui comunicat al instituției.

Este primul rezultat al campaniei promise de ANRE de punere în acord a statisticilor cu realitatea.

Rezultatul  a fost obținut după constatarea făcută la Complexul Energetic Oltenia, la cererea acesteia de modificare a licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare.


„Modificarea licenţei este necesară având în vedere că blocurile G1 şi G2 din CET Brăila, care aparţine Sucursalei Electrocentralei Chişcani, şi care au o putere electrică instalată de 227 MW, respectiv de 210 MW şi o putere termică instalată de 58 MW fiecare, au fost declarate în stare de indisponibilitate de lungă durată”, spune comunicatul citat.

ANRE analizează capacităţile de producere existente pentru a identifica diferenţele dintre puterea instalată şi cea disponibilă, în condițiile în care sistemul energetic este expus din cauza dezechilibrului consumului față de producție, iar importurile ating tot mai des cotele maxime permise de interconectări.

(Citiți și: „Prețul gazelor pe piața românească a ajuns la dublul celui de la Viena”)

„Deja avem producători care s-au oferit voluntar să-şi reducă licenţele şi în curând o să avem noi producători cărora noi o să le reducem licenţele pentru că au capacităţi care nu mai sunt demult disponibile”, a declarat recent Dumitru Chiriţă, președintele ANRE.

Electrocentrale Chișcani a intrat în componența CE Oltenia în 2013, în contul unei datorii a fostului gigant Termoelectrica, intrat în faliment, dar capacitățile deja nu mai funcționau de un an, iar operatorul sistemului energetic consideră incertă repornirea lor.


„Pe hârtie avem o capacitate de producție foarte mare, de peste 24.000 MW, din care disponibili efectiv undeva la 16.000 MW. Cei 8.000 MW (diferența – n.r.) sunt în mare măsură megawați care nu există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme”, mai spunea, în august președintele ANRE.

O primă evaluare a ANRE identificase deja că o capacitate de 3.800 MW, „astfel încât România să nu mai apară pe site-ul Comisiei Europene și pe site-ul Transelectricii cu informații care nu sunt reale”, mai spunea Dumitru Chiriță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: