fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Anne Applebaum: Manipularea rusă în Occident se vede cel mai bine în referendumul prin care olandezii au respins Acordul UE-Ucraina

de Iulian Soare 10.4.2016

nu referendum olanda stangaReferendumul din Olanda privind acordul dintre UE și Ucraina, deși este pur consultativ, scoate la suprafață două mari probleme ce se manifestă pe continent:

nemulțumirea europenilor față de Uniune și influența rusească asupra unor formațiuni politice mici, extremiste și zgomotoase prin care Moscova poate manipula ușor evoluții din societatea occidentală, fiindcă majoritatea de centru preferă să nu se expună.

„Până la referendumul olandez, nu am avut un exemplu bun despre modul în care funcționează de fapt influența rusească în alegerile din Europa de Vest”, scrie pentru Slate Anne Applebaum, o bună cunoscătoare a relațiilor dintre Europa și Rusia care deține un premiu Pulitzer și recent a publicat volumul “Iron Curtain: the Crushing of Eastern Europe, 1944 – 1956”.

S-a ajuns la referendum, primul pe noua reglementare privind acest tip de scrutinuri, după ce un site recunoscut pentru farsele sale, a adunat mai mult de 300.000 de semnături pe o petiție în acest sens. Editorii site-ului au dorit un subiect de refendum, nu contează care, și l-au găsit pe acesta – acordul comercial dintre Ucraina și UE.

Prezența la urne la referendumul organizat miercuri a fost redusă (32,2%), dar deasupra pragului de 30% stabilit prin legea olandeză pentru validarea rezultatului unei consultări populare. Potrivit rezultatelor comunicate, 61,1% dintre cei prezenți la urne au votat împotriva acordului.

Deși acordul a fost deja ratificat de parlamentul olandez anul trecut, premierul Mark Rutte a declarat, după comunicarea rezultatului, că guvernul ar putea să reconsidere această înțelegere în ciuda faptului că în Olanda referendumul are un caracter consultativ.

Tratatul, menit să faciliteze schimburile comerciale și cooperarea dintre Ucraina și Europa, a provocat o controversă aprinsă n Ucraina, după ce s-a lansat ideea referendumului.

Tratatul în sine este un document lung, tehnic, cu peste 1.000 de pagini în jargon, greu de înțeles de neinițiați. A intrat deja în vigoare la 1 ianuarie, nu este unic sau interesant: Uniunea Europeană are multe astfel de tratate cu Chile, Iordania, și alte state din lume.

Dintre cei care s-au deranjat să voteze, este aproape sigur că puținil-au citit, scrie Anne Applebaum. Unul dintre inițiatorii referendumului a recunoscut într-o discuție cu un jurnalist ucrainean că nu l-au citit și nici nu are de gând să facă acest lucru.

Este adevărat că olandezii de extremă stânga și de extremă dreaptă au urmărit alte scopuri când au mobilizat votanții. Ei s-au folosit de vot pentru pentru a submina guvernul liberal de centru-dreapta și pentru a-i mobiliza pe adepții lor antieuropeni.

Și au reușit acest lucru – două treimi dintre alegători au votat miercuri împotriva tratatului.

Cât dinter acești alegători au fost mobilizați de dezinformarea rusească este greu de spus, dar se știe că aceasta a exista în ultimii ani în Olanda și a accelerat în ultimele luni.

Mare parte din această dezinformare a servit pentru a crea incertitudini și frici suplimentare privind amenințările inexistente, în realitate, din Ucraina.

Multe dintre temele campaniei celor care au susținut NU, titluri și chiar fotografii, au fost luate direct Russia Today și Sputnik, două oficine ale propagandei de stat din Rusia.

Potrivit unui sondaj citat de către un oficial al ministerului ucrainean de externe, cei care au votat NU la referendum au invocat subiecte preferate ale propagandei rusești:

  • 59%  au refuzat tratatul pentru că Ucraina este foarte coruptă
  • 19% cred că Ucraina este responsabilă pentru prăbușirea în 2014 a avionului MH-17
  • 34% cred că tratatul garantează admiterea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Dintre aceste trei puncte, două sunt cu siguranță false. Primul este adevărat, însă tratatul ar determina reducerea corupției în Ucraina, deci este irațional să votezi împotriva acestuia.

Campania a fost una încurcată, cu membri ai extremei stângi purtând steaguri palestiniene la mitinguri, și extrema dreaptă discutând despre imigranții musulmani.

Guvernul olandez, obligat să subvenționeze grupurile implicate în campanie, a distribuit bani, printre altele, unui grup care a tipărit simbolurile naționale ucrainene pe hârtie igienică, precum și unor apărători ai drepturilor animalelor și unor activiști împotriva energiei nucleare.

“În mod ironic, sau poate nu, olandezii de extremă dreapta au folosit metode corupte pentru a lupta împotriva corupției din Ucraina și au făcut o afacere bună folosind pretexte false”, scrie Anne Applebaum.

Guvernul olandez nu a intrat în campanie, iar un oficial declara cu o lună înainte de referendum că nu s-au implicat pentru a nu fi denunțați mass-media extremei dreapte și ridiculizați în tabloide.

„Sigur că s-au spus minciuni (în timpul campaniei – n. red.) dar nu vrem să ne luăm riscul de a le corecta”, a declarat oficialul.

Este neclar ce se va întâmpla în continuare.  Referendumul a fost “consultativ”, nu are caracter obligatoriu, iar un tratat deja aprobat de celelalte 27 de state membre nu poate fi renegociat de la zero.

Lecția învățată cu această ocazie este însă foarte importantă: minorități mici de oameni furioși pot acoperi majoritatea de la centru – divizată, temătoare și apatică – din Europa de Vest, iar Rusia este pregătită să le ajute să facă acest lucru.

De data aceasta, scrie Anne Applebaum, miza nu a fost uriașă, dar data viitoare poate fi – extrema dreaptă este cea mai importantă forță politică din Olanda.

Am învățat o lecție similară în 1930, dar se pare că va fi nevoie să o mai învățăm o dată, încheie Anne Applebaum.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.4.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de decese înregistrat în luna iunie din ultimii 10 ani

Mariana Bechir

În luna iunie, în România au decedat 21.073 de persoane, cu 824 mai multe decât în luna mai şi cu 544 mai multe decât în… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Proiect de HG: Lista bolilor contagioase ce impun izolarea bolnavului

Vladimir Ionescu

Guvernul a întocmit lista de boli infecțioase pentru care se poate institui izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome. Bolile contagioase vizate au fost stabilite… Mai mult

Stiri

3.000 de protestatari arestați în Belarus: Lukașenko acuză amestecul Cehiei în organizarea de proteste

Iulian Soare

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate. În urma… Mai mult

Europa

Olaf Scholz, varianta social-democraților germani pentru postul de cancelar

Iulian Soare

Social-democrații germani l-au propus luni pe Olaf Scholz, ministrul de finanțe și cel mai popular politician al partidului, să îi succeadă cancelarei Angela Merkel la… Mai mult