La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Noiembrie 2019: salariul real, +10%, productivitatea muncii, -1%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna… Mai mult

13.01.2020

La obiect

Îndatorare accelerată, mai ales pe termen lung: Împrumuturile prin titluri de stat au ajuns la cea mai mare pondere în PIB din ultimii 20 de ani

  Îndatorarea accelerată a statului ca urmare a politicilor fiscale și de venituri din ultimii ani a propulsat ponderea în PIB a împrumuturilor prin titluri… Mai mult

12.01.2020

Cronicile

Anne Applebaum: Manipularea rusă în Occident se vede cel mai bine în referendumul prin care olandezii au respins Acordul UE-Ucraina

de Iulian Soare 10.4.2016

nu referendum olanda stangaReferendumul din Olanda privind acordul dintre UE și Ucraina, deși este pur consultativ, scoate la suprafață două mari probleme ce se manifestă pe continent:

nemulțumirea europenilor față de Uniune și influența rusească asupra unor formațiuni politice mici, extremiste și zgomotoase prin care Moscova poate manipula ușor evoluții din societatea occidentală, fiindcă majoritatea de centru preferă să nu se expună.

„Până la referendumul olandez, nu am avut un exemplu bun despre modul în care funcționează de fapt influența rusească în alegerile din Europa de Vest”, scrie pentru Slate Anne Applebaum, o bună cunoscătoare a relațiilor dintre Europa și Rusia care deține un premiu Pulitzer și recent a publicat volumul “Iron Curtain: the Crushing of Eastern Europe, 1944 – 1956”.

S-a ajuns la referendum, primul pe noua reglementare privind acest tip de scrutinuri, după ce un site recunoscut pentru farsele sale, a adunat mai mult de 300.000 de semnături pe o petiție în acest sens. Editorii site-ului au dorit un subiect de refendum, nu contează care, și l-au găsit pe acesta – acordul comercial dintre Ucraina și UE.

Prezența la urne la referendumul organizat miercuri a fost redusă (32,2%), dar deasupra pragului de 30% stabilit prin legea olandeză pentru validarea rezultatului unei consultări populare. Potrivit rezultatelor comunicate, 61,1% dintre cei prezenți la urne au votat împotriva acordului.

Deși acordul a fost deja ratificat de parlamentul olandez anul trecut, premierul Mark Rutte a declarat, după comunicarea rezultatului, că guvernul ar putea să reconsidere această înțelegere în ciuda faptului că în Olanda referendumul are un caracter consultativ.

Tratatul, menit să faciliteze schimburile comerciale și cooperarea dintre Ucraina și Europa, a provocat o controversă aprinsă n Ucraina, după ce s-a lansat ideea referendumului.

Tratatul în sine este un document lung, tehnic, cu peste 1.000 de pagini în jargon, greu de înțeles de neinițiați. A intrat deja în vigoare la 1 ianuarie, nu este unic sau interesant: Uniunea Europeană are multe astfel de tratate cu Chile, Iordania, și alte state din lume.

Dintre cei care s-au deranjat să voteze, este aproape sigur că puținil-au citit, scrie Anne Applebaum. Unul dintre inițiatorii referendumului a recunoscut într-o discuție cu un jurnalist ucrainean că nu l-au citit și nici nu are de gând să facă acest lucru.

Este adevărat că olandezii de extremă stânga și de extremă dreaptă au urmărit alte scopuri când au mobilizat votanții. Ei s-au folosit de vot pentru pentru a submina guvernul liberal de centru-dreapta și pentru a-i mobiliza pe adepții lor antieuropeni.

Și au reușit acest lucru – două treimi dintre alegători au votat miercuri împotriva tratatului.

Cât dinter acești alegători au fost mobilizați de dezinformarea rusească este greu de spus, dar se știe că aceasta a exista în ultimii ani în Olanda și a accelerat în ultimele luni.

Mare parte din această dezinformare a servit pentru a crea incertitudini și frici suplimentare privind amenințările inexistente, în realitate, din Ucraina.

Multe dintre temele campaniei celor care au susținut NU, titluri și chiar fotografii, au fost luate direct Russia Today și Sputnik, două oficine ale propagandei de stat din Rusia.

Potrivit unui sondaj citat de către un oficial al ministerului ucrainean de externe, cei care au votat NU la referendum au invocat subiecte preferate ale propagandei rusești:

  • 59%  au refuzat tratatul pentru că Ucraina este foarte coruptă
  • 19% cred că Ucraina este responsabilă pentru prăbușirea în 2014 a avionului MH-17
  • 34% cred că tratatul garantează admiterea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Dintre aceste trei puncte, două sunt cu siguranță false. Primul este adevărat, însă tratatul ar determina reducerea corupției în Ucraina, deci este irațional să votezi împotriva acestuia.

Campania a fost una încurcată, cu membri ai extremei stângi purtând steaguri palestiniene la mitinguri, și extrema dreaptă discutând despre imigranții musulmani.

Guvernul olandez, obligat să subvenționeze grupurile implicate în campanie, a distribuit bani, printre altele, unui grup care a tipărit simbolurile naționale ucrainene pe hârtie igienică, precum și unor apărători ai drepturilor animalelor și unor activiști împotriva energiei nucleare.

“În mod ironic, sau poate nu, olandezii de extremă dreapta au folosit metode corupte pentru a lupta împotriva corupției din Ucraina și au făcut o afacere bună folosind pretexte false”, scrie Anne Applebaum.

Guvernul olandez nu a intrat în campanie, iar un oficial declara cu o lună înainte de referendum că nu s-au implicat pentru a nu fi denunțați mass-media extremei dreapte și ridiculizați în tabloide.

„Sigur că s-au spus minciuni (în timpul campaniei – n. red.) dar nu vrem să ne luăm riscul de a le corecta”, a declarat oficialul.

Este neclar ce se va întâmpla în continuare.  Referendumul a fost “consultativ”, nu are caracter obligatoriu, iar un tratat deja aprobat de celelalte 27 de state membre nu poate fi renegociat de la zero.

Lecția învățată cu această ocazie este însă foarte importantă: minorități mici de oameni furioși pot acoperi majoritatea de la centru – divizată, temătoare și apatică – din Europa de Vest, iar Rusia este pregătită să le ajute să facă acest lucru.

De data aceasta, scrie Anne Applebaum, miza nu a fost uriașă, dar data viitoare poate fi – extrema dreaptă este cea mai importantă forță politică din Olanda.

Am învățat o lecție similară în 1930, dar se pare că va fi nevoie să o mai învățăm o dată, încheie Anne Applebaum.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.4.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Planul României pentru a preveni o epidemie cu noul coronavirus din China

Iulian Soare

Autoritățile vor achiziționa termoscanere pentru a identifica în aeroporturi pasagerii care intră în țară având febră, este una dintre măsurile discutate miercuri, în prima ședință… Mai mult

Stiri

Curtea de Apel București motivează achitarea torționarilor: ”Gheorghe Ursu nu a fost un adevărat disident politic, faptele s-au prescris”

Vladimir Ionescu

Este dificil de afirmat despre Gheorghe Ursu că a fost un adevărat „disident politic”, precizează judecători de la Curtea de Apel București în motivarea hotărârii… Mai mult

Europa

Von der Leyen anunță că semnarea unui Acord comercial cu SUA poate fi o chestiune de câteva săptămâni.

Iulian Soare

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a a vorbit miercuri despre o întâlnire cu Donald Trump, în cadrul căreia s-ar fi stabilit pașii către… Mai mult

Stiri

Parchetul General anchetează acordarea ilegală a cetățeniei române – beneficiarii din Rusia, Belarus și Ucraina

Vladimir Ionescu

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiției atrage atenția asupra „vulnerabilităților la adresa siguranței naționale” generate de modul în care este acordată cetățenia română de… Mai mult

Stiri

SUA au relocat temporar în România drone Reaper din Polonia

Razvan Diaconu

Comanda Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa a anunțat că un număr neprecizat de drone MQ-9 Reaper au fost relocate la Baza aeriană 71… Mai mult

Stiri

Dumitru Miron, ales președinte al Senatului Universitar ASE

Vladimir Ionescu

Noul președinte al Senatului Universitar al Academiei de Studii Economice din București este prof. univ. dr. Dumitru Miron (foto), ales miercuri în această funcție  în… Mai mult

Stiri

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi: Să ne pregătim pentru milioane de migranți climatici

Iulian Soare

Modificările climatice riscă să forțeze milioane de oameni să migreze pentru a evita efectele produse în țara lor de schimbările climatice, a averizat miercuri Înaltul… Mai mult