duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 februarie, 2013

Agenția Națională de Integritate a găsit indicii potrivit cărora directorul general al companiei de stat Romgaz, Marcel Adrian Piteiu (foto), se află în conflict de interese, după ce acesta a parcicipat la atribuirea unor contracte de peste 15 milioane de euro firmei la care a fost administrator înainte de a conduce producătorul de gaze naturale.

Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de ANI, există indicii că Piteiu ar fi comis infracțiuni de conflict de interese, precum și acte asimilate infracțiunilor de corupție.

Potrivit ANI, în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de reprezentant legal al S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A. Mediaş, Marcel Adrian Piteiu a participat la luarea deciziilor şi a îndeplinit acte, în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin aprobarea de referate de necesitate, documentaţii de atribuire, rapoarte şi hotărâri privind desemnarea ofertelor câştigătoare şi prin încheierea de contracte comerciale cu S.C. APROV S.A. Mediaş (societate la care acesta a deținut, în perioada 2001 – 2005, calitatea de administrator).


Beneficiul patrimonial obținut de firma privată la care Piteiu fusese administrator înainte de Romgaz a fost în cuantum de 66.454.374 lei (aprox. 15.218.442 euro), susține Agenția.

ANI a început investigațiile în cvazul lui Piteiu în februarie 2012, directorul Romgaz depunând, la râbndul său, la Agenție, punctul lui de vedere, în mai 2012.

ANI a sesizat organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către directorul general al Romgaz a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de Codul Penal al României, precum şi a faptelor asimilate infracțiunilor de corupție.

Potrivit art. 2.531 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură.

Ce susține ANI că ar fi făcut directorul general al Romgaz

  • În perioada 18.03.2005 – 19.01.2009, Piteiu a exercitat, succesiv, în cadrul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaş, funcţiile de Director general adjunct (începând cu data de 18.03.2005), Director – Direcţia Explorare (începând cu data de 15.06.2007) şi Director general (începând cu data de 19.01.2009).
  • Cel în cauză a mai deţinut și funcţia de administrator în cadrul societăţii S.C. APROV S.A. Mediaş, în perioada 07.11.2001 – 25.05.2005.
  • În exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, PITEIU MARCEL ADRIAN, în calitate de reprezentant legal al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaş, a participat la luarea deciziilor şi a îndeplinit acte, în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin aprobarea de referate de necesitate, documentaţii de atribuire, rapoarte şi hotărâri privind desemnarea ofertelor câştigătoare şi prin încheierea de contracte comerciale cu S.C. APROV S.A. Mediaş.
  • Astfel, firma privată a realizat încasări în valoare totală de 66.454.374,17 lei.

Compania Romgaz este pe lista negociată de guvern cu FMI pentru vânzarea unui pachet de 15% din acțiuni pe bursă.

UPDATE. Piteiu a demisionat din funcția de director în Romgaz

Marcel Adrian Piteiu a demisionat, miercuri, din funcţia de director pe care o deținea la Romgaz, în urma constatărilor ANI, a precizat compania într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Piteiu oricum nu mai ocupa funcția de director general, ci era director la direcția explorare, funcție din care a demisionat miercuri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”SNGN Romgaz SA a acordat Agenţiei Naţionale de Integritate tot sprijinul punând la dispoziţie toate documentele solicitate”, a precizat compania de stat.

În perioada 2007-2008, Marcel Piteiu a fost deputat PD-L.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: