Poliția elenă a început marți dimineața, înainte de răsărirea soarelui, evacuarea celor aproximativ 8.400 de refugiați din tabăra improvizată de la Idomeni, la granița cu Macedonia.
Autoritățile care se ocupă de operațiune au refuzat intrarea în tabără a jurnaliștilor și a activiștilor.
Imigranți de la Idomeni au rămas aici după ce Macedonia a blocat în martie frontiera, conform unei înțelegeri stabilite cu Austria și statele din grupul Vișegrad 4 pentru stoparea fluxului spre nordul continentului pe ruta Balcanilor de Vest.
Tabăra de la Idomeni, unde refugiații așteptau redeschiderea rutei, este emblema eșecului Europei în gestionarea crizei refugiaților, scrie The Guardian.
Resemnați, mulți dintre refugiați au acceptat să urce în autobuzele pregătite și să fie duși în centrele de primire organizate, unde s-au creat în ultimul timp mai multe locuri sprecial pentru aducerea celor evacuați la Idomeni. Oricum, șansele de a ajunge în nordul Europei au scăzut, după ce mai multe state de pe traseu au ridicat garduri pentru a opri intrarea valurilor de imigranți.
Acţiunea de evacuare va dura aproximativ 10 zile și se desfășoară în trei etape. Până acum nu s-au înregistrat violențe.
Angela Merkel, îl avertizează pe președintele Turciei: Vizele nu vor fi eliminate până când Ankara nu va îndeplini criteriile asumate
La Summitul Umanitar Mondial, organizat la Istanbul, sub egida Națiunilor Unite, cancelarul Angela Merkel a recunoscut că Turcia nu va scăpa de vize la 1 iulie, așa cum preciza Acordul încheiat de Ankara și UE.
Ankara este departe de a îndeplini condițiile asumate penrtu accelerarea liberalizării vizelor, așa cum au spus și alți oficiali europeni, încă de la semnarea Acordului.
Președintelui Recep Tayyip Erdogan i se reproșează modul autoritar în care conduce țara și acțiunile represive împotriva opoziției.
Cancelarul Merkel s-a referit la una dintre recentele măsuri luate de Ankara, care a ridicat imunitatea parlamentarilor pro-kurzi, deschizând astfel calea inculpării lor. Legislativul turc a votat, săptămâna trecută, cu o majoritate de două treimi, în favoarea ridicării imunității a 138 de membri. Aceștia sunt în majoritate pro-kurzi și au, toți, dosare deschise de poliție.
Decizia a fost percepută de Occident ca o măsură împotriva opoziției.
„Desigur, eliminarea imunității unui sfert din deputați provoacă o mare îngrijorarea. I-am spus acest lucru președintelui Erdogan și am discutat împreună, foarte deschis, acest lucru. Nu toate întrebările mele au primit răspuns, va trebui să urmărim cu atenție evoluția”, le-a spus ea jurnaliștilor.
De asemenea, ea a avertizat că nu va fi semnată nicio înțelegere privind vizele dacă legislația antiteroristă (care permite abuzuri împotriva opoziției, jurnaliștilor și societății civile) nu va fi modificată.
Politico a publicat luni un interviu pe care Martin Schultz l-a acordat Kölner Stadt-Anzeiger, în care oficialul european caracterizează ultimele evoluții politice de la Ankara drept ”o respingere uimitoare a valorilor europene”, care face ”efectiv imposibilă” orice discuție legată de aderarea Turciei la UE.
”Sub Erdogan, Turcia se transformă în statul unei singure persoane, iar Europa trebuie să arate clar că nu acceptă ca un singur om să dețină controlul absolut”, a declarat Martin Schultz.
”Până la urmă, refugiații vor plăti un preț”, a recunoscut oficialul european
Duminică, anticipând criticile Angelei Merkel, președintele Recep Tayyip Erdoğan și-a exprimat nemulțumirea că Europa nu ajută destul Turcia, stat care găzduiește acum cel mai mare număr din lume de refugiați.
Declarațiile președintelui au fost făcute cu ocazia instalării noului premier turc Binali Yıldırım, vechi aliat al președintelui, care a anunțat deja că va ceda șefului statului o parte dintre atribuțiile funcției de prim-ministru.
Noul Cabinet a fost prezentat marți.