marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iulie, 2012

Cancelarul german Angela Merkel va trebui să facă faţă unor noi proteste din partea propriilor suporteri de centru-dreapta, când Parlamentul german trebuie să se pronunţe într-un scrutin special, asupra acordării unui nou împrumut de 100 de miliarde de euro ca ajutor pentru băncile spaniole, notează Financial Times.

Bundestagul este de aşteptat să aprobe, joi, cu o largă majoritate acest împrumut, datorită susţinerii de care se bucură conservatorii în rândul social-democraţilor şi al verzilor, dar Volker Kauder, liderul parlamentar al grupului creştin-democraţilor, a declarat, în weekend, că Merkel nu va obţine o majoritate imediată şi completă pentru acest acord. Merkel are nevoie de 311 voturi “pentru”, din cele 620 ale Adunării parlamentare.

În mod normal, Merkel are majoritate parlamentară cu 19 voturi în plus, din partea Uniunii Creştin Democrate, a partidului-frate din Bavaria, Uniunea Creştin Socială, şi din partea liberalilor de la Partidul Liber Democrat, din coaliţia sa. Dar 26 dintre susţinătorii ei s-au revoltat şi au votat “nu” sau s-au abţinut la votul din iunie, refuzându-i “majoritatea cancelarului”. În ciuda acestei revolte, Mecanismul European pentru Stabilitate (ESM), fondul permanent de împrumut al zonei euro, a fost aprobat cu două treimi, datorită sprijinului SPD şi a Verzilor.


“Majoritatea cancelarului”

Kauder spune acum, însă, că nu este nevoie de o “majoritate a cancelarului”, pentru a fi aprobat împrumutul pentru Spania, pentru că nu e vorba de un vot de alegere a cancelarului german. Dar opoziţia cu este de acord cu această afirmaţie. “Orice altceva decât o majoritate a cancelarului este înfrângere, semn al unei eroziuni a puterilor cancelarului”, a spus Thomas Oppermann, lider al SPD.

Într-un interviu acordat duminică seara, Merkel s-a declarat încrezătoare în faptul că va obţine o majoritate simplă pentru împrumutul spaniol. “Întotdeaua obţinem o majoritate atunci când avem nevoie de ea”, declara Merkel la televiziune apublică ZDF. Ea s-a arătat foarte sigură că ajutorul financiar pentru statele zonei euro aflate în dificultate va fi întotdeauna condiţionat de reguli stricte şi de supervizare.

Acordul pentru Spania, aprobat în principiu de miniştrii de Finanţe din zona euro, va fi acordat din Fondul European de Stabilitate Financiară de 440 de miliarde de euro şi, eventual, din cel de 500 de miliarde de euro al ESM, pentru a se recapitaliza băncile spaniole.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: