luni

15 iulie, 2024

29 octombrie, 2018

Cancelarul Angela Merkel a anunțat luni că se va retrage în decembrie de la conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU).

Anunțul a fost făcut în condițiile în care media germane au publicat luni informația, pe surse. Presa a scris că Angela Merkel și-a făcut cunoscută poziția la o reuniune a liderilor partidului, reuniune convocată pentru a analiza rezultatele alegerilor de duminică din landul Hasse.

La scurt timp după ce presa germană a publicat această informație au apărut și numele celor care intenționează să candideze la președinția CDU, la congresul din decembrie. E vorba de:

  • Jens Spahn, ministru al Sănătății, membru al aripii de dreapta din CDU și critic constant al cancelarului
  • Annegret Kramp-Karrenbauer, actual secretar general al CDU și aliat al Angelei Merkel
  • Friedrich Merz, fost lider al grupului conservator din Bundestag

Angela Merkel ar urma să păstreze poziția de cancelar și după predarea ștafetei de președinte al principalei formațiuni componente a arcului guvernamental.

Actualul președinte ar fi spus colegilor că nu va candida nici pentru un mandat de parlamentar la viitoarele alegeri generale din 2021, asta însemnând că actualul mandat în fruntea guvernului va fi și ultimul. Angela Merkel a mai anunțat că nu își dorește nici o eventuală funcție de oficial al Uniunii Europene.

Angela Merkel este președinte al CDU din anul 2000 și cancelar al Germaniei din 2005.

Anunțul oficial

Cancelarul Merkel a confirmat luni dupăamiaza, într-o conferință de presă, că nu va mai candida la conducerea CDU.


„În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU. În al doilea rând, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Bundestag şi (…) nici nu voi căuta vreo altă funcţie politică”, a afirmat cancelarul german.

”Marea coaliție” a Angelei Merkel a câștigat la limită alegerile organizate duminică în landul Hesse din Germania.

”Partea plină a paharului” o reprezintă faptul că rezultatele preliminare arată că partidele ce compun guvernul de la Berlin au obținut rezultate ceva mai bune decât arătau sondajele inițiale și calmează oarecum temerile unei destrămări iminente a coaliției.

”Partea goală”: Dacă se compară însă rezultatele obținute duminică cu cele de la precedentele alegeri, se remarcă fragilitatea aceastei coaliții și cât de puțin apreciat a devenit guvernul de la Berlin după doar 7 luni de preluare a puterii.

Concret: Formațiunea Angelei Merkel, CDU, a obținut la alegerile din Hesse 27% dintre voturi, destul de mult sub cele 38,3% câștigate în 2013.

Rezultatele preliminare indică faptul că, în plan local, alianța CDU-Verzi ar trebui să obțină suficiente locuri în parlamentul regional ca să conducă guvernul local încă un mandat.

Simțind însă pericolul ca CDU să piardă puterea în regiunea pe care o guvernează de 19 ani, cancelarul Merkel s-a implicat puternic în campania locală, făcând aici mai multe vizite în ultimele 2 săptămâni. Strategia a dat oarecum rezultate, CDU obținând în alegeri un procent în plus față de cele 26% cu care era creditat în ultimele sondaje de opinie.

Pierderea de popularitate, parțial chiar și ascensiunea formațiunilor anti-sistem din Germania, sunt consecință a modului în care Angela Merkel a gestionat criza migrației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: