16 septembrie, 2021

Sindicaliștii din Educație amenință guvernanții cu acționarea în instanță, dacă lucrătorii nevaccinați din acest domeniu vor fi obligați să se testeze periodic, pe banii lor. „Eșecul guvernanților (de a atinge ținta de vaccinare – n.red.) nu trebuie decontat de angajații din învățământ”, susțin organizațiile sindicale.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” avertizează Guvernul că vor ataca în justiție „orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea Covid -19”, anunță cele două organizații printr-un comunicat.

Sindicaliștii susțin că potrivit Codului Muncii, acest lucru nici nu este permis și aduc ca argument art. 175, conform căruia, „măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați”. Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator, susțin cele două federații sindicale.


De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului au repetat în ultimele zile că statul a oferit posibilitatea vaccinării gratuite, așa încât cei care nu acceptă imunizarea trebuie să-și plătească singuri testele periodice ce ar putea fi impuse.

În al doilea rând, sindicaliștii resping ideea de a deconta lucrătorii eșecul Executivului, care este vinovat că nu și-a îndeplinit obiectivul asumat, de a vaccina 70% din populați adultă.

„Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”, susțin sindicatele.

Creșterea numărului de noi cazuri depășește și estimările pesimiste ale experților independenți

Ideea obligativității certificatului verde – dovada vaccinării, a unui test Covid negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau a dovezii trecerii recente prin boală – a fost invocată des de autoritățăi în utlimele zile, după ce numărul cazurilor noi de infectări cu noul coronavirus a depășit cu mult nu doar estimările lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, ci și pe cele ale experților independenți.


Joi au fost raportate pentru ultimele 24 de ore 4.441 de cazuri noi de îmbolnăviri și 71 de decese. La ATI sunt internaţi 741 de pacienţi cu Covid-19, numărul lor fiind în creştere semnificativă. 182 de copii sunt în spital, 12 dintre ei fiind la ATI.

(Citiți și: „Prognozele evoluției epidemiei: În câteva săptămâni, cursurile s-ar putea muta în online”)

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie”, a spus șeful DSU, caz în care testarea nu va fi finanțată de stat, din moment ce autoritățile pun la dispoziție vaccin gratuit. „Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede”, a declarat miercuri seara Raed Arafat, la Digi24.

Ce se întâmplă în UE – Grecia și Italia au introdus certificatele verzi pentru toți angajații, Franța a început suspendarea din activitate a nevaccinaților din sănătate

Consiliul de Miniștri al Italiei decide joi obligativitatea paşaportului verde Covid-19 pentru toţi angajaţii, inclusiv din sectorul privat, în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, scrie The Guardian. Obligativitatea ar urma să intre în vigoare pe 15 octombrie și impune ca orice angajat să dețină dovada vaccinării, a unui test Covid negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau a trecerii recente prin această boală.

“Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților cu prezență. Am decis să introducem permisul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a explicat premierul Mario Draghi.

Confruntarea cu liderii sindicali a fost acerbă, dar primul ministru al Italiei, Mario Draghi, și-a impus punctul de vedere, anunță presa italiană.

Certificatul verde este deja obligatoriu în Italia pentru accesul în restaurante, în conematografe și stadioane, trenuri intercity și zboruri interne și pentru cadrele didactice.

Italia nu este prima țară ce introduce această obligativitate. De pe 13 septembrie, lucrătorii din sectorul public și din cel privat din Grecia sunt obligați să se testeze  o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de domeniul în care lucrează, pe cheltuiala lor, dacă nu sunt vaccinați.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: