vineri

28 ianuarie, 2022

Nicolae Ciucă: Anul acesta nu introducem noi taxe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 decembrie, 2021

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei, că anul acesta nu vor introduce noi taxe, ”aşa cum a fost asumat în programul de guvernare”.

Precizarea a fost făcută în contextul în care UDMR și PSD au insistat să fie introdusă din 2022 o taxă de solidaritate pentru marile companii – 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.

Premierul a fost întrebat, la finalul şedinţei coaliţiei de miercuri, despre taxa de solidaritate. Răspunsul său a fost: ”Exact ce am am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe, programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament”.


Propunerea formală de introducere a acestei taxe a fost avansată în coaliție de UDMR și a fost susținută activ de PSD sub pretextul nevoii de atragere de venituri suplimentare la buget. Soluția premierului Ciucă pentru venituri bugetare mai mari: ”Trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie ( a fondurilor europene, nr). Nu este vorba doar de PNRR, ci şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune”.

PNL a respins prtaxa de solidaritate cu argumentul că nu poate pedepsi marile companii care, în pandemie, au plătit taxe la buget în avans în aprilie 2020, când economia a fost închisă.

Taxa ”de solidaritate” a fost inițial discutată în coaliție marți.

La reuniunea de marți au fost mai multe subiecte în care cele 3 partide nu au ajuns la consens: forma Bugetului pe 2022, modalitatea de împărțire a prefecților, politica fiscală, ”descentralizarea” gestionării fondurilor PNRR și introducerea certificatului verde.


După mai mult de 2 ore de discuții în contradictoriu. liderii PNL, PSD și UDMR, plus premierul, au mers la Cotroceni pentru o ”mediere” a disputelor de către Klaus Iohannis.

Despre buget, premierul a spus miercuri că o primă formă a proiectului va fi discutată în Coaliție la începutul săptămânii viitoare, luni. Aprobarea în Parlament a bugetului ”a rămas pentru data de 23 decembrie”, a mai asigurat Nicolae Ciucă. 

Întrebat dacă banii de la PNRR ar urma să fie gestionați de autoritățile locale, Nicolae Ciucă a spus: „Sunt mai multe discuții în acest sens și cei care lucrează la acest proiect vor veni cu soluții și trebuie să ia în calcul și aceste variante”. Premierul a adăugat că subiectul nu a fost discutat cu Comisia Europeană: „Noi căutăm soluții aici, la noi”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Întrebat dacă nu ar exista pericolul ca banii din PNRR să fie gestionați de baronii locali, premierul a răspuns: „Este prima dată când aud acest subiect. Nu guvernăm țara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau un anumit județ”.

Premierul Ciucă a mai spus că subiectul prefecţilor încă se discută în coaliţie. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr