Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei, că anul acesta nu vor introduce noi taxe, ”aşa cum a fost asumat în programul de guvernare”.
Precizarea a fost făcută în contextul în care UDMR și PSD au insistat să fie introdusă din 2022 o taxă de solidaritate pentru marile companii – 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.
Premierul a fost întrebat, la finalul şedinţei coaliţiei de miercuri, despre taxa de solidaritate. Răspunsul său a fost: ”Exact ce am am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe, programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament”.
Propunerea formală de introducere a acestei taxe a fost avansată în coaliție de UDMR și a fost susținută activ de PSD sub pretextul nevoii de atragere de venituri suplimentare la buget. Soluția premierului Ciucă pentru venituri bugetare mai mari: ”Trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie ( a fondurilor europene, nr). Nu este vorba doar de PNRR, ci şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune”.
PNL a respins prtaxa de solidaritate cu argumentul că nu poate pedepsi marile companii care, în pandemie, au plătit taxe la buget în avans în aprilie 2020, când economia a fost închisă.
Taxa ”de solidaritate” a fost inițial discutată în coaliție marți.
La reuniunea de marți au fost mai multe subiecte în care cele 3 partide nu au ajuns la consens: forma Bugetului pe 2022, modalitatea de împărțire a prefecților, politica fiscală, ”descentralizarea” gestionării fondurilor PNRR și introducerea certificatului verde.
După mai mult de 2 ore de discuții în contradictoriu. liderii PNL, PSD și UDMR, plus premierul, au mers la Cotroceni pentru o ”mediere” a disputelor de către Klaus Iohannis.
Despre buget, premierul a spus miercuri că o primă formă a proiectului va fi discutată în Coaliție la începutul săptămânii viitoare, luni. Aprobarea în Parlament a bugetului ”a rămas pentru data de 23 decembrie”, a mai asigurat Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă banii de la PNRR ar urma să fie gestionați de autoritățile locale, Nicolae Ciucă a spus: „Sunt mai multe discuții în acest sens și cei care lucrează la acest proiect vor veni cu soluții și trebuie să ia în calcul și aceste variante”. Premierul a adăugat că subiectul nu a fost discutat cu Comisia Europeană: „Noi căutăm soluții aici, la noi”.
Întrebat dacă nu ar exista pericolul ca banii din PNRR să fie gestionați de baronii locali, premierul a răspuns: „Este prima dată când aud acest subiect. Nu guvernăm țara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau un anumit județ”.
Premierul Ciucă a mai spus că subiectul prefecţilor încă se discută în coaliţie.