Randamentul la hectar din România, pentru anumite culturi cum ar fi grâul, porumbul sau floarea soarelui, este peste cel din Polonia, în condițiile în care investițiile în agricultura locală au fost, în 2019, cu două miliarde de euro mai mici decât cele din Polonia, a declarat Andrei Rădulescu (foto), director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, în cadrul conferinței ”CovidAgri/Cum (re)învățăm România să se hrănească. Resetarea agriculturii”, organizată marți de cursdeguvernare.ro.
”S-a investit din ce în ce mai mult în ultimul deceniu, dar la nivelul anului 2019 exista un diferențial de peste două miliarde de euro între România și Polonia în ceea ce privește investițiile în agricultură”, a explicat Andrei Rădulescu.
România a fost supranumită în trecut ”grânarul Europei”. În prezent, contribuie cu o pondere importantă la producția europeană.
Intervenția integrală VIDEO de la conferință, aici:
România asigură 7% din producția de grâu a UE, 24% din cea de porumb și o treime din cea de floarea soarelui.
Economistul de părere că pentru resetarea agriculturii locale e nevoie de mai multe măsuri, printre care majorarea subvențiilor, dar și consolidarea suprafețelor agricole, acestea fiind extrem de fragmentate.
”De asemenea, trebuie să ameliorăm aceste culoare de desfacere a produselor în interiorul țării (…) Trebuie să investim mai mult și mai eficient și trebuie să încurajăm populația să consume produse românești. Trebuie să accelerăm procesul de asociere. Astăzi, costurile de finanțare sunt la minime istorice și trebuie să profităm de resursele pe care le avem. Avem un potențial fantastic de a ameliora și randamentele la hectar a altor ramuri, în special zootehnia, pentru a stopa exporturile de materie primă și importurile de produse prelucrate”, a explicat economistul.
Două categorii de bunuri doar, alimente și animale vii, produc un deficit de două miliarde de euro în balanța comercială.