2 iulie, 2017

Orice modificare a fiscalității făcută „pe genunchi”, fără studiu de impact și fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă o gravă eroare, atrage atenția, președintele Inițiativei pentru Competitivitate INACO), Andreea Paul, într-un comunicat de presă.

Noile modificări fiscale anunțate în Programul de guvernare al PSD – ALDE creează câteva mari riscuri, spune comunicatul:

  • infringement din parte Uniunii Europene
  • retragerea investițiilor proiectate în viitor sau actuale
  • creșterea accelerată a evaziunii fiscale, căderea bursei și reducerea perspectivei de creștere economică.

Taxarea în funcție de cifra de afaceri

Andreea Paul amintește „decizia recentă a Comisiei Europene față de o inițiativă relativ similară luată de către Polonia la începutul anului trecut asupra sectorului de retail”.


Procedura lansată împotriva Poloniei (prima solicitare de explicații) a fost demarată în 11 februarie 2016, în septembrie 2016 fiind transmis în mod oficial Poloniei să renunțe la această măsură care încalcă art. 108 (2) al Tratatului UE.

La punctul 24 din documente rezultă că 79% din suma totală colectată prin această taxa ar fi fost plătită de către 20 de companii internaționale, care acoperă 67% din piață’, subliniază reprezentanta INACO.

Plata TVA în cont separat

Guvernul dorește introducerea, de la 1 septembrie 2017, a unui cont separat „split TVA” pentru plata taxei pe valoare adăugată, ca măsură de reducere a evaziunii fiscale.

Andreea Paul atrage atenția că este necesară nu doar consultarea publică, dar și avizul UE pentru derogarea de la directiva privind TVA, pe baza unei analize consistente de fezabilitate.


„(…) Readuc aminte că Marea Britanie, care a analizat acest concept și l-a dezbătut predictibil, consecvent și transparent, a lansat pe gov.uk o adevărată consultare publică — nicidecum nu a vizat punerea în aplicare în două-trei luni, în urma căreia analiza de fezabilitate a arătat că nu va funcționa un sistem de cont „split TVA”, ci doar un sistem de plată „split VAT payment” prin care statul colectează direct TVA pentru tranzacțiile online. Chiar și așa, sistemul gândit și dezbătut de britanici este foarte controversat”, mai spune Paul.

În opinia acesteia, termenul pentru introducerea contului separat de TVA în România de la 1 septembrie este unul „nerealist și neprofesionist stabilit”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: