vineri

26 aprilie, 2024

6 iulie, 2020

Autoritatea Națională din domeniul Comunicațiilor (ANCOM) se așteaptă să-și îndeplineaacă planul de acțiuni pe 2020, care spune că „procedura de licitație pentru licențele pentru implementarea 5G va avea loc în ultimul trimestru al anului”, a declarat vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, într-un interviu pentru Financial Intelligence.

Mai este însă necesară, spune vicepreședintele ANCOM, transpunerea în legislaţia naţională a memorandumului SUA – România pe tema securității rețelelor 5G, ca şi a setului de instrumente (Toolbox-ul 5G) privind cerințele de securitate a rețelelor, adoptat la începutul acestui an de Comisia Europeană.

Altfel, ANCOM „a consultat public documentația aferentă organizării licitației, care urmează să fie adoptată în cadrul unui Consiliu Consultativ care va fi organizat, probabil online, în perioada următoare”, a mai spus oficialul citat.


„ANCOM a susținut public în ultima perioadă importanța transpunerii în legislația primară a prevederilor 5G Toolbox UE și a Memorandumului încheiat între Guvernele SUA și România, pentru a clarifica această situație, iar piața să aibă un mediu investițional predictibil”, a adăugat vicepreşedintele ANCOM.

La jumătatea luni iunie, şi preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, cerea acelaşi lucru, spunând că nu-şi permite să facă o „ licitație pe spectru, atâta timp cât există un memorandum” cu SUA, care „nu ține cont de lege” aşa cum este în vigoare în prezent.

(Citiţi şi: „Sorin Grindeanu cere transpunerea în legislație a memorandumului 5G încheiat cu SUA”)

În decembrie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a sugerat guvernului să mai aștepte cu licitațiile privind implementarea tehnologiei 5G: „Cine să vină, Huawei sau Huawei? Să nu ne aruncăm cu capul înainte, tehnologia 5G va schimba profund societatea, ea nu este reversibilă, nu e ca și cum îți schimbi telefonul. Un singur provider nu reprezintă o piață concurențială”.

(Citiţi şi: „Președintele cere guvernului să temporizeze licitația 5G”)

Memorandumul 5G cu SUA prevede că „o evaluare riguroasă a furnizorilor (5G) trebuie să includă următoarele elemente:

  • Dacă furnizorul este sub controlul guvernului unui stat străin, fără un control juridic independent;
  • Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
  • Dacă furnizorul are o istorie a comportamentului corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente”.

Guvernul îşi bugetase venituri de 2,1 miliarde de lei pe 2019, iar ANCOM estima că statul va atrage cel puțin 580 de milioane de euro dacă toate frecvențele se vor vinde la prețul de pornire propuse de autoritate.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: