5g

20 septembrie, 2022

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat, luni, că a lansat licitația de spectru radio pentru servicii de comunicații electronice de noua generație 5G pentru care vrea să obțină minim 693 de milioane de euro.

Anunțul de participare și documentația pentru organizarea procedurii de selecție competitivă în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz si 3400-3800 MHz pot fi consultate AICI

Condiții de participare

Pentru a participa la licitație, cei interesați trebuie să depună la ANCOM un dosar de candidatură și să achiziționeze caietul de sarcini, care costă 5.000 de lei, sumă nerambursabilă.


Dosarul de candidatură trebuie să conţină documente de prezentare a situaţiei candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligaţiilor faţă de bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, dar şi faptul că respectivul candidat întruneşte condiţiile de participare:

  • are o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane de euro sau capital social subscris și vărsat având echivalentul în lei a minimum 1.000.000 euro,
  • nu este în stare de insolvenţă ori lichidare,
  • afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic,
  • activităţile sale comerciale nu sunt suspendate,
  • nu face parte din grupul altui candidat ş.a..

Dosarul de candidatură va conţine, de asemenea, garanția de participare şi oferta iniţială care va indica numărul de blocuri pe care candidatul doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre categoriile de blocuri de frecvențe disponibile.

Etapele licitației

Companiile interesate să participe la licitaţie pot depune dosarul de candidatură până la 27 octombrie 2022. 


Comisia de licitaţie va analiza dosarele depuse şi va anunţa, până la data de 31 octombrie 2022, care dintre candidaţi se califică în etapa următoare.

În funcție de ofertele iniţiale depuse de candidații calificați, în data de 4 noiembrie se va anunţa dacă se impune organizarea etapei de licitaţie, caz în care licitaţia propriu-zisă poate să înceapă la data de 8 noiembrie 2022.

(Citește și: ”ANCOM a pus în dezbatere publică proiectul de HG pentru licitația 5G. Așteptările statului”)

Sunt scoase la licitație patru benzi de frecvență: 700 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz și una care variază între 3.400-3.800 MHz.

Dreptul de a utiliza spectrul va începe fie din 2023, fie din 2026 și va dura 20 de ani.

Pentru benzile de 2.600 MHz, spectrul poate fi utilizat doar timp de șase ani și trei luni pentru a se alinia cu alte drepturi din această bandă de frecvență.

Vlad Stoica, președintele ANCOM: Demarăm procedura de selecție

  • Am ajuns la acest moment în urma unui proces complicat pe care am reușit să îl finalizăm doar printr-un dialog permanent cu toți factorii implicați: Guvernul României, industria telecom și societatea civilă.
  • Îi așteptăm pe operatorii din România sau din afara ei, deținători sau nu de spectru radio, să participe la licitație, condițiile acestei proceduri de selecție fiind cât se poate de bine adaptate actualului context socio-economic.
  • Piața de comunicații electronice din România este matură și una dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene și acest lucru se datorează abilității și interesului investitorilor, dar si barierelor reduse pentru accesul pe piață al furnizorilor.
  • Creșterea cantității de spectru va duce la noi investiții pe piața din România, spre beneficiul întregii economii.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: