Contractul cu Naguma Medical Supply SRL pentru achiziționarea a 115 milioane de măști destinate persoanelor vulnerabile va fi reevaluat, întrucât ”s-ar fi încălcat nişte termeni”, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
De asemenea, joi va demara o anchetă internă la Comisia de achiziţii din Ministerul Sănătăţii, după ce omul de afaceri Michael Topolinski, acționarul companiei furnizoare, a declarat că nu a primit nici o notificare oficială din partea Ministerului Sănătății privind eventuale nemulțumiri referitoare la întârzierea livrărilor.
Autoritățile, inclusiv premierul României, Ludovic Orban, au amenințat public, de mai multe ori, că văr rezilia contractul, din cauza nerespectării termenelor de livrare a măștilor necesare împiedicării extinderii epidemiei de coronavirus.
Până acum, firma a livrat 39 de milioane de măşti din cele peste 115 de milioane, după ce anunțase că va furniza toate loturile până la începutul lunii septembrie.
Acționarul Naguma amenință că va cere despăgubiri
Naguma Medical Supply SRL a anunțat, miercuri, printr-un comunicat, că a livrat 50 de milioane de măști și că restul de până la 100 de milioane vor fi livrate până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Michael Topolinski a explicat că autoritățile nu pot rezilia contractul decât 15 zile după o notificare oficială în acest sens. Compania are la dispoziție o perioadă de grație de 15 zile de la primirea unei notificări, iar în cazul rezilierii contractului fără respectarea acestui termen statul riscă penalizări de 66 milioane de lei.
Valoarea contractului este de 73,6 milioane lei fără TVA.
Potrivit contractului, compania Naguma Medical Supply SRL trebuia să pună la dispoziția guvernului în termen de 7 zile de la semnarea contractului întreaga cantitate de mășt. Contractul a fost câștigat la data de 25 iunie și a fost semnat abia pe 11 august.
Prețul celor 115 milioane de măşti medicale tip 3 PLY (trei straturi și trei pliuri) este de 0,64 lei plus TVA, produsele fiind însoțite de certificat de garanţie şi calitate.
Contractul are o clauză de remediere inclusă, iar Ministerul Sănătăţii urma să decidă luni dacă întreaga comandă este preluată de compania clasată pe locul 2 la licitație.