marți

23 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

28 octombrie, 2022

Sectorul construcțiilor se pregătește pentru un final de an dificil, în contextul în care managerii estimează scăderea volumului producției (sold conjunctural -18%), disponibilizări (sold conjunctural -8%) și creșteri de prețuri (sold conjunctural +45%), reiese dintr-o anchetă de conjunctură publicată vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În celelalte sectoare, managerii anticipează o relativă stabilitate a activității economice în perioada octombrie-decembrie. Angajatorii din comerțul cu amănuntul se așteaptă la o creștere a numărului de angajați (sold conjunctural +11%) în ultimele trei ale anului.

În ceea ce privește prețurile, acestea ar urma să crească în toate sectoarele pe final de an.


Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Managerii din comerț se așteaptă la cea mai accelerată creștere a prețurilor

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +11%).

Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +48%).

Industrie prelucrătoare, în expectativă


În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +1%).

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Managerii din servicii anticipează cele mai mici scumpiri

Conform estimărilor din luna octombrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +25%).

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: