Circa 425 de oficiali corupţi, jucători şi infractori au fost identificaţi de investigatorii Europol, relevă cotidianul britanic The Guardian.
Poliţiştii europeni nu dat însă publicităţii identitatea meciurilor sau persoanelor care s-ar fi dovedit corupte. Într-o conferinţă de presă la Haga, directorul Europol, Rob Wainwright, a vorbit despre o reţea de criminalitate organizată, un cartel cu sediul în Asia, care coordonează operaţiunile, fiind suspectaţi circa 425 de oficiali ai meciurilor, ai cluburilor, jucători şi infractori.
Ancheta a durat 18 luni, iar suspiciunile s-au referit şi la echipele şi meciurile de calificare la Campionatul Mondial şi cel European şi câteva meciuri de la vârf, din ligile europene. Infractorii au pus la bătaie 16 milioane de euro pe meciurile aranjate şi au făcut un profit de 8 milioane de euro. Plăţi de 2 milioane de euro se pare că au fost plătite celor implicaţi, în timp ce anchetatorii spun că cel mai mare bonus individual al fost de 140.000 de euro.
Partidele de fotbal trucate s-ar fi desfăşurat în 15 ţări eurpepe şi până acum s-au făcut 50 de arestări. Dar oficialii se tem că acesta este doar vârful icebergului.
Este cea mai mare anchetă desfăşurată vreodată în legătură cu meciurile trucate din Europa. Şi a avut rezultate majore, care relevă o problemă imensă pentru integritatea fotbalului de pe continet. “Am descoperit o reţea criminală extrem de extinsă”, a spus oficialul.
Este vorba despre meciuri din ultimii 3-4 ani, dar nicio ţară nu a fost în mod special în atenţia investigatorilor. “Ne-am concentrat pe alte ţări, nu neapărat pe Marea Britanie, dar am fost suprinşi, în general, de scara la care se înregistrau aceste acţiuni criminale. Ar fi naiv să credem că aaceastă conspieraţie a infractorilor nu ar implica Anglia, ca şi restul fotbalului din Europa”, a explicat Wainwright.